Francuska zapretila “Guglu” kaznom zbog politike privatnosti

Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) je danas naredila Internet gigantu “Guglu” da promeni svoju politiku privatnosti ili će morati da plati novčanu kaznu, što je najnoviji pokušaj evropskih vlasti da se tu američku kompaniju navede da razjasni svoje namene i metode prikupljanja podataka o korisnicima.

Agencija CNIL je saopštila da politika privatnosti “Gugla” krši francuske zakone i dala toj kompaniji rok od tri meseca da izvrši promene ili će se suočiti sa kaznom od 150.000 evra, dok će taj iznos porasti na čak 300.000 evra ako “Gugl” ne reaguje na prvo upozorenje, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da još pet evropskih zemalja preduzima slične mere, pri čemu se Španija već danas pridružila prvom talasu mera protiv “Gugla”, a očekuje se da će tokom narednih nekoliko nedelja isto preduzeti i Britanija, Nemačka, Italija i Holandija.

Zvanični Pariz je “Guglu” dao tri meseca da izvrši promene svoje politike privatnosti, tako da korisnicima bude objašnjeno u koje svrhe ta kompanija koristi njihove lične podatke.

Ukoliko to ne uradi, “Gugl” bi mogao da se suoči sa kaznom od čak 300.000 evra u Francusku, a iznos bi mogao da poraste na nekoliko miliona ukoliko kaznu odredi svih šest pomenutih evropskih zemalja.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.