Google vas vodi u obilazak Angkor Vata

Veliki kompleks hramova Angkor Vat u Kambodži prvi put je digitalno mapiran, što omogućava ljudima širom sveta da posete ovaj spomenik svetske kulturne baštine udobno zavaljeni u svoje fotelje koristeći Google Street View servis.

Reč je o projektu u okviru šire akcije koja se obraća internet korisnicima koji možda nikada neće biti u prilici da uživo posete neka kulturna i arhitekonska svetska čuda. Kako prenose strane agencije, ovaj servis snimio je više od milion fotografija Angkor Vata, a rezultat je 90.000 panoramskih slika od 360 stepeni više od 100 hramova. Korisnicima je data mogućnost da zumiraju i razgledaju razne delove kompleksa, koji je jedan od glavnih turističkih atrakcija Kambodže, ali i ovog dela Azije.

„Nedavno smo mapirali Tadž Mahal, Veliki Kanjon, planinu Fudži, ali veličina Angkor Vata čini ovaj poduhvat bez presedana“, rekao je Manik Gupta, projekat menadžer Google maps-a.

 

Angkor Vat je džinovski kompleks hramova koji se prostire na površini od dva kilometra i predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Nalazi se na mestu stare prestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 240 kilometara severozapadno od Pnom Pena.

Sagrađen je u doba kralja Surjavarmana II u ranom 12. veku kao državni hram. Kroz celu svoju istoriju zadržao je religijsku namenu. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budističko svetilište. Angkor Vat simbolizuje vrhunac klasičnog stila arhitekture iz doba Kmerskog carstva.
Hram, koji godišnje poseti oko 250.000 turista, postao je simbol Kambodže i pojavljuje se na državnoj zastavi, a nalazi se i na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine

 

Posetite Angkor Vat klikom na ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.