Kako funkcioniše i čemu služi detektor otiska prstiju na novom ajfonu

Kompanija Epl sinoć je predstavila dva nova modela ajfona i nekoliko noviteta, među kojima je i otključavanje telefona putem otiska prstiju. Nazvan TačID, ovaj senzor izazvao je velike nedoumice među korisnicima zbog načina korišćenja.

Sa TačID dodatkom sve što je potrebno da korisnik uradi jeste da dotakne „home“ taster kako bi otključao telefon. Više nema potrebe za šiframa. Osim otključavanja telefona, ovaj opcija može da se koristi i kod identifikacije prilikom kupovine aplikacija, muzike, knjiga, emisija i filmova u Ajtjuns prodavnici.

 

 

Da bi korisnik omogućio TačID potrebno je da podesi telefon da koristi ovu opciju umesto šifre. To se čini jednostavnim postavljanjem prsta na senzor, a što ćešće korisnik na ovaj način otključava telefon to on postaje precizniji.

 

Taster, odnosno čitač otiska prstiju je napravljen od kristala safira, koji štiti senzor ispod njega. On se u osnovi ponaša kao sočivo koje omogućava senzoru da se precizno fokusira na otisak. Metalni prsten koji se nalazi oko senzora služi kao detektor otiska i šalje informaciju senzoru da počne sa skeniranjem prsta.

 

 

Senzor tada pravi slike korisnikovog otiska u visokoj rezoluciji i ubrzo počinje sa analizom svih jedinstvenih brazda na prstu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TačID tada mapira detalje ivica tih brazda koje su toliko male da oko ne može da ih vidi. Nakon toga informacije o otisku se enkriptiju i čuvaju u čipu A7.

 

Tim informacijama se može pristupiti isključivo putem TačID-a i nikada neće biti čuvane na nekom Eplovom serveru ili drugom servisu ove kompanije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.