Borci džihada iz Sandžaka ratuju u Siriji

Više desetina muslimana iz Srbije pripada grupi “ratnika džihada” koji vode borbe u islamskim državama. Većina je koncentrisana u Sandžaku, odakle je njih tridesetak već regrutovano za rat u Siriji, na strani pobunjenika.

Policijski zvaničnik iz Novog Pazara koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je za “Blic” da je policija upoznata sa postojanjem ove grupe, ali navodi da se njihovim aktivnostima bave neke druge službe.

– Nas jedino zanima kako će se ponašati kad se vrate. Policija se ne bavi onim što rade u inostranstvu – kaže on.

Preciznih podataka o broju sledbenika ovog ekstremističkog pokreta u Srbiji nema, ali se procenjuje da ih ima na desetine, uglavnom iz Sandžaka.
 

Javnost u Srbiji zna za jedan slučaj „ratnika džihada“ iz Srbije, Eldara Kundakovića iz Novog Pazara, koji je pre nekoliko meseci ubijen u Siriji, u akciji jedinice koja se bori na strani pobunjenika, sastavljenoj od balkanskih “svetih ratnika” za islam.

 

Njegov otac Esad izjavio je da je Eldarov odlazak u Siriju bio inspirisan verom. U njegovoj jedinici je, kako je rekao ocu, bio još jedan Novopazarac, 30 njih iz Sandžaka i oko 50 muslimana iz Bosne.
 

U BiH pripremaju poseban zakon

Vlasti u Bosni i Hercegovini razmišljaju da donesu poseban zakon koji bi sankcionisao “džihad ratnike” nakon povratka u zemlju. Kako je ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić predočio parlamentarnoj skupštini, prema obaveštajnim podacima čak 340 državljana BiH, mahom sledbenika vehabijskog pokreta, ratuje u Siriji, Avganistanu i drugim žarištima.

– Godinu dana je vežbao u teretani, pripremao se fizički, trčao… Ulazio je i u suštinu vere, čitao izvode iz Kurana, da što manje greši – ispričao je Esad za nedeljnik NIN.
 

Malo ko je juče na ovu temu želeo javno da govori. Ipak, poznavaoci prilika u Sandžaku i stručnjaci za islam nezvanično su nam rekli da su se oni ranije obučavali u Beču, koji se pominje kao evropski centar vehabizma. U međuvremenu su centri za obuku preseljeni na ove prostore, pa ih ima i kod nas. Neki tvrde da postoje u Novom Pazaru, pa čak i u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.
 

Mnogo muslimana iz Srbije regrutovano je i tokom studija u inostranstvu, pre svega u Turskoj i Siriji. Kako kažu naši sagovornici, oni prolaze kroz nekoliko faza obuke do njihovog odlaska na ratište. Tada dobijaju novac i nov identitet.
 

– Prva faza je faza okupljanja i prepoznavanja istih ideja, motiva i verovanja, najčešće putem ličnih kontakata i interneta. Zatim sledi faza indoktrinacije sa ciljem da se kod njih sa klicom radikalnog islama stvore motivi za ratovanje u ime Alaha. Nakon prve dve faze sledi podela izvođenja borbenih zadataka. Srbija je jedna od opasnih tačaka na kojoj je zabeleženo i primećeno delovanje islamskih fundamentalista. Ovde su neke vehabije procesuirane, ali to nije sve. Imamo razloga da brinemo, jer ako im trenutno nismo meta, našom nepažnjom ili kretanjima na međunarodnoj političkoj sceni to možemo da postanemo – kaže sagovornik “Blica”, koji dobro poznaje prilike u Sandžaku.
 

Od ukupnog broja Bošnjaka, prema procenama stručnjaka, koji žive u Raškoj, Bosni i Hercegovini i dijaspori, a procenjuje se da ih ima četiri miliona, oko 400.000 su simpatizeri džihadista i vehabija. Od tog broja 10 odsto su vehabije, a svaki deseti je spreman da učestvuje u borbenim akcijama i terorističkim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.