Bubalo bio u šoku, Mrđa uhapšen na kafi s Bekom

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević privedeni su juče zajedno s još šestoro bivših funkcionera Agencije za privatizaciju i Akcionog fonda zbog sumnje da su prilikom prodaje akcija Luke Beograd oštetili budžet za najmanje 5,7 miliona evra.

Većinski paket akcija Luke Beograd je 2005. kupila firma „Vorldfin“ iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko, koji je u policiji do sada dva puta saslušavan u vezi s kupovinom Luke. Osim Bubala i Đorđevića, privedeni su i Goran Mrđa, bivši izvršni direktor Agencije za privatizaciju; Aleksej Misailović, bivši direktor Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju; Aleksandar Gračanac, bivši direktor Akcijskog fonda; Jasmina Dragutinović, bivša direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu; Miroslava Drobac, bivša direktorka Luke Beograd a.d., i Dušan Kosovac, bivši finansijski direktor Luke Beograd.

Direktor policije Milorad Veljović je na konferenciji za novinare rekao da je osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da su sprovedeni u Tužilaštvo, gde će ih saslušati zamenik tužioca za organizovani kriminal. On je dodao da to nije kraj policijskih provera u slučaju „Luke“ i da je akcija deo provera vezanih za tadašnje Ministarstvo za privatizaciju, Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond i odgovorne u Luci Beograd.

– Bubalo je priveden u sedištu svoje firme za konsalting koja se nalazi u centru grada, u kojoj je bio sa sekretaricom i dvojicom radnika. Bio je u potpunom šoku i nije mu bilo jasno zašto ga privodimo. Druga ekipa privela je Mrđu i Kosovca u zgradi Luke, gde su i zaposleni, i to dok su pili kafu s Bekom – kaže jedan od policajaca, učesnik akcije.

Bubalo je osumnjičen da je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija Luke, koja je korišćena kao kriterijum za utvrđivanje prodajne cene, ispod realne vrednosti. On je tokom juna i jula 2005. obavešten o preliminarnim procenama vrednosti imovine Luke, koje su ukazivale na znatno veću cifru od knjigovodstvene, koja je bila 489 dinara po akciji.

 

I pored toga, on nije naredio stručnim službama da preispitaju odluke i naloge Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda za prodaju akcija. „Vorldfin“ je krajem septembra 2005. kupio 40,88 odsto državnih akcija Luke po ceni od 800 dinara za akciju. Prema proceni Instituta ekonomskih nauka, koja je istog meseca dostavljena nadležnim službama, vrednost akcije bila je 1.072 dinara, tako da je prodajom 1,75 miliona akcija oštećena za najmanje 5,7 miliona evra.

Tadašnji funkcioneri Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda sumnjiče se da nisu analizirali ponuđenu cenu, niti vrednost akcija Luke. I oni su u junu i julu 2005. obavešteni da je u toku procena vrednosti imovine i da se očekuje znatno veća vrednost akcija. Bez provera poslednjeg dana septembra naredili su prodaju državnih akcija.

 

Svoj udeo u prodaji, prema mišljenju policije i tužilaštva, imali su i generalni i finansijski direktor Luke. Sumnja se da nisu u poslovne knjige uneli novu vrednost imovine preduzeća koja je urađena pre prodaje kompanije.

Neizlaskom na berzu sprečili su da se utvrdi prava vrednost akcija Luke tako da je knjigovodstvena vrednost iz 1998. od 489 dinara po akciji iskorišćena kao kriterijum za utvrđivanje cena akcija.

Preduzeće Luka Beograd privatizovano je 1988. po Zakonu o svojinskoj transformaciji. Posle prvog kruga svojinske transformacije, Akcijski fond je posedovao 30 odsto akcija, Fond PIO – 10 odsto, dok je preostalih 60 odsto bilo u vlasništvu malih akcionara. „Vorldfin“ je pre šest godine kupio Luku za oko 40 miliona evra i danas ovaj investicioni fond poseduje 93 odsto kapitala Luke, dok se oko sedam odsto nalazi u rukama malih akcionara.

 

Ko su privedeni

 

  • Predrag Bubalo-U prvoj Vladi premijera Vojislava Koštunice najpre je bio ministar ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Naknadno je od stranačkog kolege Dragana Maršićanina preuzeo resor privrede i privatizacije, za koji je bio zadužen u vreme privatizacije “Luke Beograd“. U drugoj Koštuničinoj Vladi, bio je ministar trgovine i usluga. Takođe, jedno vreme bio je i direktor Livnice Kikinda. 
  • Miodrag Đorđević-Na predlog Predraga Bubala, u julu 2004. Đorđević je postao direktor Agencije za privatizaciju, nakon smene advokata Branka Pavlovića. Ostavku na tu funkciju podneo je 2006, da bi postao zamenik direktora u “Novostima”, firmi koja je privatizovana za vreme njegovog mandata. Napustio je “Novosti” pre izbijanja afere sa nemačkim “Vacom“.
  • Aleksandar Gračanac-Dugogodišnji direktor Akcijskog fonda, institucije koja je raspolagala državnim kapitalom i prodavala akcije neprivatizovanih preduzeća. Gračanac je redovni profesor Fakulteta za uslužni biznis Univerziteta Educons i koordinator Odbora za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Srbije.
  • Aleksej Misailović-Direktor Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju od 2004. do 2007, po obrazovanju je diplomirani menadžer. Od 2009. Misailović je generalni direktor i suvlasnik konsulantske kuće Adventis, specijalizovane za savetovanje u oblasti privatizacije i korporativnih finansija. Pre toga je bio direktor “Fokus Investa”, društva za upravljanje investicionim fondovima. Član je UO Tigar korporacije iz Pirota.
  • Goran Mrđa-Bio je izvršni direktor Agencije za privatizaciju do 2005, nakon čega odlazi u preduzeće “Keramika” iz Kanjiže. Od 2007. do 2011. član je Borda menadžmenta kompanije “Novosti“. Istovremeno, već sedam godina rukovodilac je sektora za investicije u kompaniji “Laderna“ biznismena Milana Beka. Pre dve godine, preuzeo je i funkciju generalnog direktora “Luke Beograd”.
  • Jasmina Dragutinović-bivša direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu
  • Miroslava Drobac- bivša direktorka Privrednog društva “ Luka Beograd” a.d.
  • Dušan Kosovac-bivši finansijski direktor Privrednog društva” Luka Beograd”

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.