Budućnost Srbije: Nula dinara za kulturu i nauku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Budućnost Srbije: Nula dinara za kulturu i nauku

Odluka Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja ostavila je džez festival Nišvil i Oktobarski salon bez dinara podrške, a sredstva su drastično smanjenaaaaaa i drugim značajnim manifestacijama, pa je dovedeno u pitanje opstanak Bitefa, Festivala evropskog filma “Palić” i drugih čiji kvalitet programa u trenutnim okolnostima ne može da bude dosadašnjem nivou.

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, koji je osnivač Oktobarskog salona, nada se da su u Ministarstvu kulture napravili grešku i zasad rezultate konkursa tretira kao nezvanične.

– Iz Sekretarijata za kulturu Skupštine Beograda obavestili su me da osim njihovih 15 miliona dinara, novac iz republičkog budžeta nije opredeljen. Nadam se da će naše formalno pismo ministarstvu makar izmamiti objašnjenje ovakve odluke. Verovala sam da će nam dati barem tri miliona jer smo svesni finansijske krize, ali da opredele nulu za tako važnu međunarodnu izložbu, u to ne mogu da poverujem – ističe David.

Poznati niški festival Nišvil je do 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010. – tri, 2011. – četiri, da bi prošle godine ponovo bio vraćen na dva miliona i to za program koji sadrži 80 koncerata, na deset bina, u pet gradova, a ove godine su ostali bez pomoći.

– Nadali smo se da ćemo da dobijemo 10 miliona dinara od Ministarstva kako bismo uradili projekat “Svita o toleranciji i slobodi” koju su trebalo da rade svetska kompozitorska imena Rikardo Brazale, Duško Gojković, Stjepko Gut i još pedeset džezera, pedeset horista, šest solista, tri dirigenta, četiri kompozitora i to je trebalo da bude spektakularno zatvaranje festivala u kojem bi učestvovali muzičari iz rezidencija cara Konstantina. Taj projekat će sada prvi stradati jer moramo da ga otkažemo – kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvil festivala.

Međunarodni festival pozorišta za decu i Festival evropskog filma “Palić” poslednjih osam godina su finansirani po posebnom sporazumu između grada Subotice kao osnivača, pokrajine i Ministarstva kulture, pa je novac izdvojen od Ministarstva za Filmski festival na Paliću iznosio devet miliona dinara, a ove godine je to 1.300.000 dinara, dok je Međunarodni pozorišni festival prethodnih godina dobijao šest miliona da bi ove godine njima pripao milion dinara, što ih što ih vrlo lako može unazaditi i vratiti na manifestacije lokalnog nivoa.

– Ovo je znak da Ministarstvo izlazi iz sporazuma jednostrano i mi smo izgubili taj prioritetan karakter oba festivala – kaže Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta i izvršni producent ova dva festivala.

Situacija nije mnogo bolja ni kada je reč o izdvajanjima za nauku. Država će početi da štedi na pojedinim aktivnostima naučnika poput štampanja monografija, putovanja i naučnih skupova. Istraživači upozoravaju da stanje u nauci nikada nije bilo lošije.

Prvo se zbog manje novca u budžetu kasnilo sa uplatom godišnje članarine u CERNU-u, pa sa novcem za ovogodišnje naučne projekte, a onda je bio blokiran i pristup Oxford University press, jednoj od najuticajnijih elektronskih baza naučnih časopisa, jer nije bila plaćena članarina za projekat KOBSON.

Projekti poput naučno-tehnološkog parka “Zvezdara” i izgradnje stanova za naučnike probili su rokove izgradnje i otvaranja. Zbog toga je, kako tvrde sagovornici “Blica”, Evropska banka koja je dala kredit za projekte, zamrzla sredstva do daljeg. Istraživačka stanica Petnica je ove godine dobila obećanja da će dobiti otprilike jednu sedminu sredstava u odnosu na 2010. godinu.

 

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×