Dačić hoće da oprosti "Simpu" 40 miliona evra

Predlog da se dugovi za poreze i doprinose „Simpa“ vredni 40 miliona evra konvertuju u vlasništvo države juče je s dnevnog reda Vlade skinuo lično premijer Ivica Dačić, saznaje „Blic“. Navedeni predlog Ministarstva finansija prethodno je usvojen na Odboru za privredu koji je vodila Zorana Mihailović.

Kompanija „Simpo“, inače, godinama nije plaćala poreze državi, ali ni doprinose na plate za svoje zaposlene. Prvo je ovu vrstu pogodnosti imala zahvaljujući zaključku Vlade iz 2008. godine, uz obrazloženje da će se dugovi namiriti nakon privatizacije ove firme. Ovu vrstu pogodnosti svojevremeno su imale društvene firme, ali, da podsetimo, „Simpo“ je već godinama u vlasništvu malih akcionara. Sama država u ovoj firmi ima oko 29 odsto, a sve ostale akcije su u rukama malih akcionara i privatnih investitora.

Tokom proleća, u vreme kada je dogovoreno da se krene u rešavanje problema zaostalih dugovanja brojnih firmi u Srbiji odlučeno je da se za „Simpo“ pripremi poseban program, a koji ne bi podrazumevao blokade računa, ali ni zahtev za rebalans s obzirom na to da je reč o dugu koji je, čak i da je firma uspešnija, nemoguće platiti.

 

U tom smislu, preračunata je vrednost dugovanja u odnosu na vrednost kompanije i u tom smislu je Ministarstvo finansija dobilo nalog da pripremi predlog po kojem će se sva zaostala dugovanja konvertovati u vlasništvo države. Prema toj računici, država je trebalo da postane vlasnik oko 66 odsto matične kompanije „Simpo“.

– Tokom prethodne dve nedelje predlog za konverziju prošao je proceduru u svim nadležnim ministarstvima, a u četvrtak ga je jednoglasno usvojio i Vladin Odbor za finansije i privredu koji je vodila ministarka energetike Zorana Mihailović. Međutim, na samoj sednici premijer je, bez posebnog obrazloženja, ovu tačku skinuo s dnevnog reda, objašnjava izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

Da je predlog o konverziji premijer skinuo s dnevnog reda na samoj sednici za „Blic“ je potvrdio i Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede koji je, u ime predlagača, prisustvovao sednici.

– Ne razumem postupak premijera, s obzirom na to da je svojevremeno dogovorena nulta tolerancija prema poreskim dužnicima i u tom smislu su trenutno blokirana brojna preduzeća u Srbiji koja nisu želela ili mogla da dogovore reprogram dugova sa Poreskom upravom, objašnjava Ljubić za „Blic“.

Sam premijer juče nije odgovarao na pozive „Blica“, dok u Poreskoj upravi nisu želeli posebno da komentarišu odluku o odlaganju konverzije „Simpovih“ dugova u vlasništvo države. Ipak, kako nezvanično saznajemo, ukoliko se u narednih deset dana ne donese odluka o zameni dugova u vlasništvo države, računi kompanije iz Vranja biće blokirani, kao što je to slučaj sa svim ostalim.

„Simpo“ je, inače, jedino aktivno preduzeće u Srbiji koje duguje za poreze i doprinose, a koje se nije našlo na spisku firmi koje su zbog toga blokirane. Samo matično preduzeće za poreze i doprinose svojih radnika duguje nešto više od 4,7 milijardi dinara, ali ako se računaju sva zavisna preduzeća kompanije „Simpo“ taj dug premašuje iznos od 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 miliona evra.

 

Na dugom spisku kompanija iz ovog sistema jedino je ŠIK iz Kuršumlije tokom prošle nedelje podneo zahtev za reprogramiranje zaostalih dugova.

Kako za „Blic“ potvrđuje Rada Kostić, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, računi dužnika kojima nije odobren reprogram su u blokadi.

– Sva preduzeća koja žele da budu skinuta sa spiska najvećih dužnika moraju da podnesu Poreskoj upravi zahtev za reprogram poreskog duga, sa zakonskim sredstvom obezbeđenja. Ukoliko ispunjavaju zakonske uslove i ukoliko daju realno sredstvo obezbeđenja, istima će se odobriti reprogram poreskog duga i biće potpisan sporazum o reprogramu poreskog duga – objašnjava pomoćnica direktora PU Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.