Dačiću i Tačiju se smeši nagrada za mir

P. B. | 23. 06. 2013. – 08:16h izmena vesti 10:53h
| Foto: Reuters | Komentara: 54

Za premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hašima Tačija, koji su 19. aprila postigli sporazum o normalizaciji, traži se neka zvučna nagrada. Njihova imena pominju se u krugovima najviših evropskih političara kao veoma ozbiljni kandidati za neku od najpoznatijih nagrada posvećenih miru, od Nobelove do Šarlemanj nagrade.

– Potpredsednik Vlade Austrije Mihael Špindeleger sugerisao je da su zaslužili Međunarodnu nagradu Šarlemanj – otkrio je za „Blic“ Aleksander Šalenberg, portparol Špindelegera.

Tokom ručka u samostanu Getvajg, prošlog vikenda, ministar spoljnih poslova Austrije pomenuo je da bi zvaničnike Srbije i Kosova trebalo nagraditi za hrabre poteze koje su povukli.

Jedna od takvih prilika na kojoj se govorilo o mogućoj nagradi bio je i Evropski forum Vahau u Austriji prošle nedelje. Ideju je dodatno inspirisalo to što su premijeri tu prvi put bili zajedno bez posredovanja EU, van Brisela, i nisu pravili veliku dramu oko forme i načina na koji će biti predstavljeni.

 

Nagrada Šarlemanj, koja nosi ime po Karlu Velikom, jedno je od najprestižnijih priznanja u Evropi i dodeljuje se onima koji su se istakli u jačanju jedinstva Evrope. Nagradu u decembru dodeljuje grad Ahen. U diplomatskim krugovima, među evropskim zvaničnicima može se čuti da se Dačić i Tači pominju u kontekstu da bi ih trebalo nagraditi zajedničkom nominacijom, kao i da bi to bila značajna poruka.

– Nakon prvog susreta Dačića i Tačija kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počelo je da se razmatra da se Eštonova kandiduje za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, prošle godine je EU već ovenčana, a sa Eštonovom bi to bilo gotovo ponavljanje. Zatim se, nezvanično, u okruženju Torbjorna Jaglanda, generalnog sekretara Saveta Evrope, koji je ove godine predsednik Komiteta za dodelu Nobela za mir, moglo čuti lobiranje za ideju da se dva premijera kandiduju za ovu nagradu – rekao je za „Blic“ diplomatski izvor.

Imena kandidata za Nobelovu nagradu su tajna, osim ako ih ne iznesu u javnost oni koji ih predlažu. Ove godine prijavljeno je 259 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.