Danas novi sastanak: Antikrizne mere kao španska serija

Lideri SPS, SNS i URS Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić održaće danas novi sastanak o predlogu antikriznih mera. Ali, kako saznaje “Blic”, način na koji će birati koju će meru usvojiti u najmanju ruku je čudan. Prvo će svaka od stranaka na osnovu svojih afiniteta odlučiti koje će antikrizne mere prihvatiti, a onda će u četvrtak sve predloge staviti na sto. Mere koje dobiju podršku i levičara iz SPS i desničara iz URS i stranke centra SNS biće uvrštene u konačan predlog antikriznih mera.

Ali, ni to nije kraj. Sa tako usaglašenim planom koji bi trebao da donese uštede u budžetu vladajuća trojka ide u petak na razgovor sa članovima Fiskalnog saveta. Tada će se napraviti procena užeg izbora antikriznih mera, odnosno računica da li su izabrane uštede dovoljne za pokrivanje minusa u državnoj kasi.

Utom slede konsultacije trojice lidera sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta, Nacionalnog saveta za privredni oporavak i sindikatima. Tek nakon tog kruga, dogovorene mere trebalo bi da usvoji i Vlada.

Kako saznajemo, Vlada se na sednici nije ni osvrnula na mogući set antikriznih mera. Sagovornik “Blica” iz vrha vlasti navodi da je jedino izvesno da neće biti otpuštanja u javnom sektoru. On navodi i da se, uprkos protivljenjima SPS-a i PUPS-a, još nije odustalo od zamrzavanja plata i penzija.

– Još se razmatra koliko će mera smanjenja ili zamrzavanja plata u javnom sektoru biti sveobuhvatna, odnosno ne zna se da li će iz odluke o smanjenju zarada biti izuzeti prosveta, zdravstvo, vojska i policija. Ukoliko se mera bude odnosila samo na administraciju, to neće imati nikakvih efekata, jer će doneti uštedu od samo tri milijarde dinara, što je ništa. Najveći efekat bi donelo zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru. To bi donelo uštedu samo u ovogodišnjem budžetu između 15 i 18 milijardi dinara – kaže naš sagovornik.

Da u koaliciji i dalje postoje različiti stavovi po pitanju zamrzavanja plata i penzija, juče je potvrdio i premijer i lider SPS-a Ivica Dačić, navodeći da to neće “spasti situaciju”.

– Time se više želi udovoljiti MMF-u i Svetskoj banci. Nema tu problema, niti je bilo svađa ili žustrih rasprava. Ova država nije bankrotirala kada je bila u ratu, pa neće ni sad – rekao je Dačić.

Na poslednjoj liniji odbrane plata i penzija do sada su bili pupsovci. Međutim, sudeći po izjavi Mome Čolakovića, potpredsednika te partije, i oni su spremni na neke kompromise.

– Bitno je da se ne stopira rast prihoda penzionera. Planirano povećanje u oktobru je dva odsto i za nas je važno da se rast prihoda penzionera ne zaustavi. E sada, koliki će rast biti, da li dva odsto ili manje, to će zavisiti od računice koja je to granica do koje se može istolerisati trošak. Ono što je sigurno je da ćemo osporavati sve što ima veze sa zamrzavanjem plata i penzija, a smanjenje nećemo dozvoliti ni po koju cenu – kaže Čolaković za “Blic”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.