Direktori KCS i RFZO lobiraju da Vlada kupi bolnicu u kojoj je Nikolić štrajkovao glađu

Direktori KCS i RFZO lobiraju da Vlada kupi bolnicu u kojoj je Nikolić štrajkovao glađu

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić i direktor RFZO Momčilo Babić lobiraju u Vladi da se parama iz budžeta kupi privatna bolnica Beogradski KBC za deset miliona evra, saznaje “Blic”. Njih dvojica kupovinu bolnice plasiraju kao koristan državni potez, međutim, kako se sumnja, pravi razlog je izvlačenje iz dugova privatne bolnice koja je u stečaju.

Beogradski KBC otvoren je januara 2010. godine, a vrata su zabravljena pre godinu i po dana zbog ogromnih dugova. Juna prošle godine zbog neplaćenih računa isključeni su voda i struja, a ovog meseca je proglašen bankrot.

 

Saopšteno je da su dugovanja prema bankama bila ogromna i da je “sva imovina porodice, pa i klinika otišla na doboš“. Vlasnik je Dragan Pavlović, a prvi direktor bio je sadašnji direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić.

I pre zatvaranja bolnice spekulisalo se o mogućim kupcima ovog KBC. Kao najozbiljniji kandidat isprva je navođena turska klinika „Adžibadem“, ali su potom u igri bili i makedonska bolnica „Filip Vtori“, jedna nemačka kompanija i još nekoliko stranih zdravstvenih grupacija. Međutim, nijedan od planova se nije ostvario, a slamka spasa sada je očito pala na budžet.

Kako “Blic” saznaje, Ristić i Babić su navodili da je Beogradski KBC idealan da se u njemu prošire kapaciteti postojećih državnih bolnica i da bi tu mogle da se rade “deficitarne specijalnosti, poput oftalmologije, ortopedije i kardiohirurgije”. “Blicov” sagovornik kaže da poslednjih nedelja, međutim, navode da je bolnica idealna za kupovinu kako bi se u njoj radile transplantacije.

– Srbija zaista nema poseban centar za transplantaciju, ali problem nije prostor. Imamo i gde, imamo i stručnjake, ali nemamo organe i donatore – kaže jedan funkcioner Vlade za “Blic” koji je upućen u lobiranje dvojice direktora. U Vladi , međutim, nije bilo moguće dobiti zvaničan odgovor na to da li će se razmatrati mogućnost kupovine bolnice u stečaju.

U Beogradskom KBC ranije su obavljane operacije o trošku države, odnosno RFZO. Taj ugovor je raskinut tokom prošle Vlade, a tada je i nastao novčani sunovrat. Vlasnici su navodili da je reč o političkoj odluci, a u medicinskim krugovima da je ugovor s privatnim Beogradskim KBC raskinut jer bolnica nema dovoljno stručnog kadra, da ih je većina vrhunskih stručnjaka napustila zbog loše komunikacije s vlasnicima, ali i da su se mnogi plašili da obavljaju operacije jer bolnica, navodno, nema odgovarajuću opremu i uslove.

Ova privatna bolnica bila je u žiži javnosti kada je lider SNS Tomislav Nikolić štrajkovao glađu. O njemu je brinuo konzilijum lekara, a sa medijima je najčešće komunicirao Momčilo Babić, sadašnji direktor RFZO i jedan od lobista da država kupi ovu kliniku. Babić je tada izjavio da on „ne leči Tomu“ već da je neka vrsta konsultanta za organizovanje najbolje zdravstvene zaštite.

Babić tada nije bio na spisku lekara na sajtu Beogradskog KBC-a.

 

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.