Država plaća: Petoro dece ide na operaciju srca

– Država će platiti za sve potrebne transplantacije u inostranstvu, a prva na listi su deca kojima je potrebno novo srce, njih petoro. Njih će u četvrtak pregledati dečji kardiolog iz Beča Andreas Cukerman iz AKH klinike – kaže za “Blic” Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

– Pozvao sam dr Cukermana da pregleda našu decu i da svoje mišljenje o mogućnosti da budu transplantirana – kaže Đukić i dodaje da će država platiti i transplantacije deci koja imaju potrebu za drugim organom, kao što je Nevena Janković iz Žitorađe, kojoj je potrebna transplantacija pluća.

Klinika u Beču najčešće je odredište naše dece obolele od kardiomiopatije, zato što je najbliža i najbolja u regionu. Kardiolozi objašnjavaju da, od trenutka kad se donor nađe, do početka operacije, ne sme proći više od tri sata. U četvrtak će biti pregledana i Anita Balaž (12) kojoj je neophodna transplantacija srca i pluća.
 

RFZO mora da nađe sredstva

– Fond će morati da uradi rebalans svog budžeta i da preusmeri novac za ove potrebe, a verujem da će i biti sredstava i iz republičkog budžeta. Sa druge strane, postoje razni načini da se smanji cena transplantacije, tako što bi Fond sa inostranim klinikama sklapao dugogodišnje ugovore, koji bi onda, uveren sam, doveli do smanjenja cene – kaže Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje.

Pored nje, još četvoro dece, uzrasta od jedne do 16 godina, pozvano je na pregled kod dr Cukermana. On je u januaru operisao Anđelu Aleksić (13) iz Borovca kod Bujanovca, i ona se uspešno oporavila.
 

Višemesečni pritisak javnosti koja je saosećala sa porodicama obolele dece, a naročito posle smrti male Tijane Ognjanović, naterao je državnu birokratiju da nađe način da ovoj deci pomogne. Fond RFZO u ovom trenutku raspolaže sa 1,2 miliona evra namenjenih za lečenje pacijenata u inostranstvu.
 

Za sada je ostalo nejasno da li će RFZO finansirati samo operaciju ili i boravak dece tokom postoperativnog perioda, i ko će snositi troškove putovanja i kasnijih odlazaka na kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.