Ekonomski razvoj važniji od plate: Investiranje u strane stručnjake isplativo na duži rok

Ukoliko bude angažovala stranca na mestu ministra ili savetnika, Vlada Srbije bi mogla da mesečno iz budžeta izdvaja 10.000 evra jer su u proseku tolike plate ministara u zemljama Evropske unije. Ipak, novac bi trebalo da bude najmanji problem ukoliko na tu poziciju dođe provereni inostrani stručnjak.

Zbog teške ekonomske situacije, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na korak je od dovođenja stranog eksperta na čelo ministarstva finansija ili privrede, a kako saznaje “Blic”, intenzivirani su kontakti i sa nekadašnjim prvim čovekom Međunarodnog monetarnog fonda Dominikom Stros Kanom koji bi trebalo da zauzme savetničku poziciju u Vladi. I mada se protivnici ideje o dovođenju stranaca na mesto ministra ili savetnika u Vladi pozivaju na visoke troškove, što je i sam Vučić priznao, ta “investicija”, po mišljenju ekonomista, mogla bi višestruko da se isplati na duži rok.

– Od toga koliko će biti plaćen stručnjak iz inostranstva mnogo je važnije hoćemo li od njega imati koristi. Iako smo siromašna zemlja, nekoliko stotina hiljada evra godišnje koliko bi trebalo da bude plaćen budući ministar ili savetnik je prihvatljivo. Ideja je dobra, ali ako bude doveden kredibilan, iskusan i proveren čovek koji bi pokrenuo srpski ekonomski brod napred – navodi za “Blic” ekonomista Ljubodrag Savić.

 

On dodaje da angažovanje stranca nije nikakvo čudo već da se u zemljama u regionu i onima u tranziciji pokazalo kao korisno.

– Ne verujem da bi ekspert kalibra kakav je Stros Kan trpeo mešanje raznih lobija ili političke pritiske. To je upravo ono što je Srbiji neophodno – zaključuje Savić.

Za angažovanje stranaca na osnovu političke odluke ne postoji propisana tarifa, već je sve stvar individualne nagodbe. S druge strane, tarifa postoji za eksperte činovnike u međunarodnim organizacijama. Stros Kan je u MMF imao godišnju platu od oko 350.000 dolara, na koje nije plaćao porez. Posle nedavnih smanjenja, francuski ministri zarađuju oko 12.000 evra mesečno, pa je pretpostavka da bi i ovde radili za platu ne manju od 10.000 evra.

Međutim, kako kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti, osim materijalnih postoje i drugi motivi.

– Onaj ko je spreman da dođe da radi u Srbiji, svestan je da ovde ne može da zaradi isto ako u nekoj evropskoj zemlji i sigurno je da ne dolazi prvenstveno zbog finansija. Stros Kan sasvim sigurno ne želi da ode u penziju upamćen po seks skandalima koji se vezuju za njegovo ime, a za koje tvrdi da su mu podmetnuti. S druge strane, za nešto mlađe eksperte dolazak u Srbiju mogao bi da bude izazov. To bi bila najbolja referenca za njihov budući rad, ali i zaradu – navodi sagovornik “Blica”.

Bivši ministar finansija Božidar Đelić koji je ranije i sam bio angažovan kao “strani savetnik” u Rusiji, Poljskoj i Rumuniji smatra da bi Srbija trebalo da se osloni na svoj potencijal.

 

Nenadić: Razlike u plati mogu da budu opravdane

Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbije” kaže za “Blic” da bi razlike u visinama ministarskih plata mogle da budu opravdane.
– Velike razlike nisu dobre ako je jedini kriterijum za to državljanstvo. Ipak, bilo bi smisleno da se primanja razlikuju prema stepenu odgovornosti određenih ministara. Nije svejedno koji resor vodite, kao ni da li je u njemu zaposleno 5.000 ili 50 ljudi – ističe Nenadić. On naglašava i da bi visina zarada mogla da se reguliše tržišnim kriterijumom, vodeći se ranijim primanjima ministara, ali bi se onda otvorilo pitanje ko bi se time bavio budući da ministre bira Skupština, dok se u firmama tim poslom bave poslodavci. Ovaj princip podrazumevao bi i promenu propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.