EKSKLUZIVNO Žene u penziju sa 63 godine

Novi premijer Aleksandar Vučić usvojio je ekonomske mere kojima pokazuje da neće sa svima da zarati. Bar ne na startu mandata.

Vučić je sa svojim ekonomskim stručnjacima i ministrima usaglasio set ekonomskih mera koje će početi da primenjuje odmah po formiranju nove vlade.

 

Prvo će uvesti štednju tamo gde građani s pravom i očekuju, ali ne i njegovi partijski saborci: u javna preduzeća. S druge strane, Vučić se neće libiti da uvede nove namete za sve zaposlene u javnom sektoru, ali ni da odreši kesu za one koji hoće da zaposle ljude, čak više nego što je to radio Mlađan Dinkić. Kao što je obećao, penzije neće smanjivati, iako to mnogi traže od njega, ali će radnici morati duže nego dosad da rade pre odlaska u penziju.

 

 

DRUGA MERA: REFORME PENZIONOG SISTEMA


Penzije se ne smanjuju

Kada su penzije u pitanju, Vučić je već najavio da neće pristati da se one smanje jer su ionako nedovoljne za preživljavanje najstarijih građana. Umesto smanjenja, promeniće se način odlaska u penziju i to će, kako stoje stvari, najviše pogoditi žene.
– Tri su modela. Prvi, da će žene u penziju ići sa 63 umesto sa 60 godina, i to je najrealniji scenario. Drugi, da i žene i muškarci idu u penziju sa 65 godina, i treći da muškarci idu sa 66, a žene sa 64 godine. Ova mera biće primenjivana od 1. januara 2015. – navodi naš sagovornik.

 

 

JAVNA PREDUZEĆA: POLOVINA DIREKTORA LETI S POSLA


Bez plata 90 odsto članova upravnih odbora

 

Za manje od mesec dana Aleksandar Vučić smeniće najmanje polovinu aktuelnih direktora u javnim preduzećima, i to zbog loših poslovnih rezultata koje su ostvarili, saznaje “Blic”. Upravo u ovom firmama biće napravljeni najveći rezovi do sada.
 

– Polovina direktora će biti smenjena, a od druge polovine direktora se traži da preduzeća koja vode u budžet godišnje ubace između 300 i 500 miliona evra. Javna preduzeća moraju da postanu svesna da im je poveren državni monopol ne da bi oni imali velike plate i troškove i da bi njihovi sindikati bili mirni, već da bi pomogli državi – kaže sagovornik “Blica” iz kabineta Aleksandra Vučića.
Jedna od prvih mera jesta ukidanje naknada članovima upravnih i nadzornih odbora.
 

– Više od 90 odsto onih koji sada sede u upravnim i nadzornim odborima neće više primati nadoknade koje su do sada iznosile između 30.000 i 50.000 dinara. I to je tek početak. Tražiće se i smanjenje dnevnica i troškova na službena putovanja, kao i korišćenje službenih automobila za najmanje 50 odsto – navodi naš sagovornik.
 

Novina je i uvođenje profesionalnog menadžmenta i korporativno upravljanje javnim preduzećima, kao što je slučaj u svim zapadnim kompanijama. Drugim rečima, od odgovornih u firmama će se tražiti konkretan rezultat, a ukoliko ga ne bude, svi odgovorni biće smenjeni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.