Ivica Dačić: Neka mi izađe na crtu ko sme!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervjuu za „Blic“ otkriva koji će mu biti prvi zadaci na novom mestu, šta će biti s diplomatskim pasošima, ali i o odnosima unutar SPS-a.

Prvi cilj na novom radnom mestu biće, kako kaže, da u Srbiju dovede na samit šefove država ili vlada Evrope, Rusije i SAD, članica OEBS, kojom Srbija sledeće godine predsedava.

Koji vas prvi poslovi očekuju?

– Prvi skup na kojem ću prisustvovati je komitet ministra spoljnih poslova Saveta Evrope. Tu će zasigurno tema rasprave biti Ukrajina i odnos s Rusijom. Očekuje se da će doći i Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije. Sledeće nedelje je konferencija ministara EU i zapadnog Balkana u Solunu. To je veoma važan sastanak jer će u junu biti analiza šta smo uradili i dokle smo stigli u evropskim integracijama. Treći događaj, u maju, jeste komitet ministara spoljnih poslova nesvrstanih u Alžiru. Inače, Srbija sledeće godine predsedava OEBS-u, a to je posao ministra spoljnih poslova. Nastojaću da za to vreme u Beogradu bude održana sednica komiteta saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, ali ako međunarodne prilike budu dozvoljavale, predložiću da kod nas bude samit šefova država ili vlada.

 

Da li će država zadržati neutralan stav kada je reč o krizi na relaciji EU-SAD-Rusija?

– Da. Taj stav će biti iznet već na Savetu Evrope, gde je bitno da Srbija zadrži principijelan odnos. Mi poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, članice UN, uključujući i Ukrajinu, ali s druge strane Srbija se nikada neće priključiti bilo kojim sankcijama protiv Rusije jer je reč ne samo o nama prijateljskoj državi, ekonomskom i političkom partneru, već i o državi koja nikada nije uvodila sankcije prema Srbiji.

Hoćete li nastaviti pregovore o Kosovu?

– Nastavak dijaloga još nije zakazan. Međutim, kada je reč o dijalogu, stvari su potpuno jasne, pregovarački proces je na nivou premijera. Tako je i započet. Spreman sam da dam svoj doprinos koliko je to potrebno premijeru.

Da li će konačno biti postavljeni ambasadori u važnim državama?

– Sva upražnjena diplomatska mesta, a koja su ključna – poput Berlina, Vašingtona i Pekinga – biće ubrzo popunjena. Ali o personalnim rešenjima nismo još razgovarali i ta odluka nije samo na meni, već i na premijeru i predsedniku države.

Da li će biti smena u ministarstvu ili oduzimanja diplomatskih pasoša svima koji su ga dobili preko veze?

– Ukoliko se ispostavi da je bilo nekih administrativnih propusta u dosadašnjem radu ministarstva, oni će biti ispravljeni. Kada to kažem, mislim i na diplomatske pasoše ako je bilo kršenja propisa prilikom njihovog dodeljivanja. Ono što je sigurno jeste da neću praviti partijsko ministarstvo jer cilj mi je da spoljni poslovi budu najbolja pozitivna referenca Srbije. Narednih dana sagledaću situaciju u ministarstvu i predložiti određena rešenja.

Da li u SPS ima funkcionera koji su nezadovoljni ulaskom u vlast i da li je to pretnja vama na mestu lidera stranke?

– O ulasku u Vladu smo doneli jednoglasnu odluku na organima stranke. Sve priče koje se pojavljuju u javnosti mogu da budu samo odraz ličnog stava pojedinaca ili njihovog nezadovoljstva neučešćem u vlasti. U suštini, ne postoji podela u SPS. Svako može da traži da se odluke preispitaju, ali na stranačkim organima. Na sednicama u SPS sam rekao da, ako neko ima nešto protiv, izađe i tako kaže ili da se sam kandiduje ako ima nešto protiv mene, a ja sam već pobedio među četiri kandidata. Mi ćemo uskoro doneti odluku o Kongresu SPS jer stranka mora da ima i novu politiku, ali će se birati i novi članovi organa.

 

 

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.