Ivica Dačić ulazi u „svetsku vladu u senci”

Trilateralna komisija, koja okuplja najmoćnije ljude iz politike i biznisa i koju nazivaju “svetskom vladom u senci”, održaće naredne jeseni sastanak u Beogradu, ekskluzivno otkriva “Blic”. Prisustvovaće i premijer Srbije Ivica Dačić koji bi mogao da dobije i status neke vrste pridruženog člana.

Smetnju Dačićevom punopravnom članstvu u Trilateralnoj komisiji predstavlja aktivna politička funkcija jer njeni članovi, poput bivšeg šefa Evropske centralne banke Žan-Kloda Trišea koji je na čelu evropskog dela ove organizacije, mogu da budu samo ličnosti koje više ne obavljaju javnu ili državničku ulogu. Međutim, učešće Dačića na sastanku Trilateralne komisije otvorilo bi mu put da kada više ne bude na državnoj funkciji postane i zvanični član organizacije.

Iako to široj javnosti možda nije poznato, Trilateralna komisija već postoji u Srbiji i to kroz nevladinu organizaciju “Ist vest bridž” (IVB, “Most istoka i zapada”) koju predvodi bivši novinar Jovan Kovačić. Među članovima ove organizacije je i nekoliko bivših i aktuelnih ministara Vlade Srbije, kao i poznatih intelektualaca i članova kraljevske porodice.

 

Ni Kovačić, koji je član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, ni ostali poznati članovi “Ist vest bridža” nisu želeli da govore za “Blic” o konferenciji Trilaterale u Beogradu, tačnije njenog evropskog ogranka. Da li zbog mističnosti i tajnosti koja obavezno prati sastanke ove organizacije, ni premijer Dačić nije želeo da govori za “Blic” o svom učešću na sastanku Trilaterale.

Predviđeno je da konferencija Trilaterale u Beogradu traje tri dana, a očekuje se da se razmatra situacija u regionu, ali i pitanje evra i problema EU, kao i odnosi Unije i ostatka sveta.

U evropskom ogranku, koji ima 175 članova, Nemačka ima 20, Francuska, Italija i Velika Britanija po 18, a Španija 12. Srbija, koja je postala član na nedavnom sastanku u Berlinu, ima tri člana. To su Jovan Kovačić, predsednik IVB, državni sekretar Ministarstva za energetiku Dejan Novaković i bivši funkcioner Nove demokratije i DOSD Tahir Hasanović. Hrvatska ima dva člana, Franju Lukovića i Kolindu Grabar Kitarović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.