Ko je protiv mera štednje, "može biti rekonstruisan" (u prevodu: leti iz Vlade)

Rekonstrukcija Vlade iznova je postala tema unutar vladajuće koalicije tokom razgovora o antikriznim merama. Kako “Blic” saznaje, neslaganje oko načina na koji treba da se rešava problem deficita u budžetu dovelo je do stava da ko se ne slaže sa merama “može biti rekonstruisan”.

Poruka je bila sasvim jasna – ko se ne slaže sa stavom većine ili se ne pronalazi u onome što Vlada dogovori, ne treba ni da budu njen deo.

– Lideru URS Mlađanu Dinkiću je polazna osnova za antikrizne mere bila smanjenje rashoda, a SNS i SPS povećanje proizvodnje i javne potrošnje. Vučić i Dačić su bili protiv smanjenja plata i penzija, a na čemu je Dinkić uporno insistirao – kaže izvor “Blica”.

Tokom višednevnih razgovora počela je da provejava ideja rekontrukcije Vlade i lider URS je ublažio svoje prvobitne planove. Došlo se do dogovora da neće biti smanjenja primanja, a zarade će se uvećavati u meri koja je podnošljiva za budžet.

Dinkić je juče u Čačku kazao da postoji apsolutni konsenzus o antikriznim merama i da će u nedelju biti usaglašeni elementi oko strukture rashoda budžeta, koji su „balans između štednje u javnom sektoru i podsticanja razvoja i privrede u privatnom sektoru“.

Rekontrukcije Vlade će biti i po postizanju dogovora o antikriznim merama.
– Rekonstrukcija Vlade je neupitna i do nje će doći, tokom jula ili na jesen. Više nije ni vezana za dobijanje ili nedobijanje datuma. Jedino što će se u proces ući kada se okonča, na ovaj ili onaj način, odluka u Briselu – kaže naš sagovornik.

Na jučerašnjem sastanku, kojem su prisustvovali guverner Jorgovanka Tabaković i prvi put Jovan Krkobabić, dogovoreno je da se do nedelje sva ministarstva izjasne čega su spremna da se odreknu do kraja godine. Kako saznajemo, dogovor je i da, ukoliko ministri ne dostave svoje predloge Ministarstvu finansija do petka, šefovi stranaka sami odluče o merama štednje u resorima koje drži njihova partija.

Prema trenutnoj zamisli lidera koalicije, 40 milijardi dinara bi moglo da bude ušteđeno tako što bi se ministarstva odrekla novca predviđenog za reprezentaciju, a bili bi odloženi i projekti koji nisu od vitalnog značaja.

– Bilo je reči i šta će se dešavati od naredne godine. Još uvek nije doneta odluka hoće li se prodati Telekom, ali je zaključeno da je potrebno uskoro raspisati tender za davanje licence za 4G mobilnu telefoniju, od čega bi država mogla da prihoduje do 250 miliona evra. Makedonija je, nedavno, dala licencu za 4G i za to dobila 120 miliona evra – objašnjava izvor “Blica” blizak pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.