Kome uzeti 12 milijardi za RTS i struju za siromašne

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Kome uzeti 12 milijardi za RTS i struju za siromašne
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Lideri vladajuće koalicije Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić trebalo bi da se sastanu večeras kako bi pronašli način da obezbede 12 milijardi dinara za finansiranje Javnog servisa i plaćanje računa za struju najugroženijim građanima, saznaje „Blic“.

Osim odluke o povećanju plata i penzija u ovoj godini, uz najavljeni rebalans budžeta, ovo će biti jedine nove mere Vlade. Tako se vladajuća koalicija uz štednju odlučila i za novu potrošnju, što mnogi tumače zapravo pripremom za vanredne izbore.

Za godišnje finansiranje RTS planirano je osam milijardi dinara, dok je za podmirivanje troškova snabdevanja do 120 kilovata mesečno najsiromašnijih kategorija neophodno naći još četiri milijarde dinara. Ovaj trošak sada ide na račun EPS-a. Predlog rebalansa budžeta je, kako saznajemo, skoro gotov. Plan je da se, nakon današnjeg sastanka, već u ponedeljak uputi u proceduru davanja saglasnosti svih ministarstava, kako bi Vlada o tome raspravljala već u četvrtak.

– Vlada će u četvrtak raspravljati samo o izmenama Zakona o budžetu. Budžet je predviđao da godinu završimo s minusom od 121,9 milijardi dinara, dok je rebalans projektovan uz deficit od oko 177 milijardi dinara, odnosno 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda – objašnjava izvor „Blica“ blizak pregovorima.
 

Inače, uštede ministarstava i smanjenje subvencija jedine su mere koje će Vlada, kako saznajemo, preduzeti odmah. Ostali potezi, kako je potvrđeno „Blicu“, zahtevaju ozbiljnije razgovore s poslodavcima, sindikatima, stručnom javnošću.
Tu se, pre svega, misli na najavljene izmene Zakona o radu, dok će se, kako saznajemo, o mogućim promenama u Zakonu o penzionom sistemu ući u razgovore tek na jesen.

– Zasad ne postoji saglasnost oko bilo koje tačke koja se odnosi na izmene penzijskog zakona. Niko nije spreman da stane iza odluke da se prevremeni odlazak u penziju kažnjava, a još manje da krene u pridobijanje poena građana za odluku da se izjednače uslovi za penzionisanje žena i muškaraca – tvrdi izvor „Blica“.

Inače, u stranačkim kuloarima se ne shvata previše ozbiljno najava iz Vlade da će se ići s ozbiljnijim smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru, a pre svega u državnoj administraciji na svim nivoima.
Koliko je to osetljivo pitanje, govori i najava ministra Dinkića da će se ubuduće na mesto dvoje ljudi koji iz državne službe odu u penziju u radni odnos primati samo jedna osoba.

Ono što je takođe odluka koja neće u kratkom roku dati rezultate jeste privatizacija dela javnih preduzeća, kao i izdavanje pod zakup Aerodroma „Nikola Tesla“.
– Najbliži privatizaciji je „Telekom Srbija“. Za ostale firme, poput „Resavice“, „Dunav osiguranja“, državnih banaka… neophodno je uraditi ozbiljne pripreme, koje podrazumevaju angažovanje finansijskih konsultanata koje će pripremati model privatizacije dela tih firmi ili njenih celina.

– To važi i za izdavanje pod zakup Aerodroma „Nikola Tesla“. Važno je obezbediti da budući zakupac aerodroma time ne dobije monopol, a što znači da na pripremama mora ozbiljnije da se poradi – tvrdi izvor „Blica“ blizak pregovorima, i dodaje da postoji veliko interesovanje za ovaj aranžman, iako se iznos zakupa na 25-30 godina plaća unapred.


 

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING