Lobiranje bliskog saradnika Angele Merkel: Srbija dobija datum

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, dobio je čvrsta uveravanja iz kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU, saznaje „Blic“ iz diplomatskih izvora u Beogradu.

– Vučić je u svakodnevnoj vezi sa savetnikom Merkelove Kristofom Hojzgenom, koji ga uverava da će poslanici vladajuće stranke CDU ipak odlučiti da odobre kancelarki da na Evropskom savetu glasa za dodeljivanje jasnog datuma Srbiji. Vučiću je garantovano da Nemačka neće sputavati dalje integracije Srbije iako Beograd nije ispunio sve zahteve Nemačke i EU vezano za Kosovo – rekao je izvor „Blica“.

Prvi savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost u veoma je dobrim odnosima sa Vučićem, a kako je „Blicu” potvrdilo nekoliko izvora iz diplomatskih krugova, Hojzgen je u poziciji da ovo obeća. U Bundestagu su među poslanicima vladajuće stranke CDU podeljena mišljenja o tome da li Srbiji treba odobriti tačan datum s obzirom na to da nije ispunila sve uslove.

 

Međutim, dobar deo poslanika pod uticajem kabineta Angele Merkel smatra da bi Srbiji ipak u junu trebalo odobriti datum, ali da on bude definisan za početak naredne godine ili čak i tačan datum u januaru 2014.

Za utorak 25. jun zakazan je sastanak političkih grupa na kojem će tekst zaključaka za Srbiju biti usaglašen. Tada će i biti jasnije da li je uticaj Kristofa Hojzgena urodio plodom. Nemački Bundestag će konačni stav zauzeti na sednici 27. juna, dan uoči sastanka šefova država i vlada zemalja EU koji odlučuju o daljim evropskim integracijama Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.