Pozovite nas

Manje plate 10 odsto zaposlenima u administraciji i gubitaškim javnim preduzećima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Manje plate 10 odsto zaposlenima u administraciji i gubitaškim javnim preduzećima

Smanjenja plata i penzija neće biti, sudeći po jučerašnjim, nezvaničnim najavama iz vladajuće koalicije. Ali, kako saznaje „Blic“, bez 10 odsto sadašnjih primanja mogu ostati zaposleni u administraciji i gubitaškim javnim preduzećima koji zarađuju više od 40.000 dinara mesečno.

Iza linearnog smanjenja plata za 10 odsto biće izuzeti zaposleni u prosveti, zdravstvu, policiji i vojsci, saznaje „Blic“. To je predlog jedne od stranaka vladajuće koalicije koji će se danas naći na stolu i o kome je potrebno usaglasiti stavove pre nego što za njih bude zatražena podrška poslodavaca, sindikata i drugih stranaka.

Mera smanjenja plata odnosi se na najmanje 100.000 zaposlenih. Među najvećim gubitašima od javnih preduzeća su Srbijagas, EPS i JAT.

Ta mera bi trebalo da bude zamena za zamrzavanje plata i penzija koje, prema ocenama ekonomista, predstavlja ključ za uspostavljanje ekonomske konsolidacije i smanjenje budžetskog deficita.

Najradikalnije mere biće preduzete prema preduzećima u restrukturiranju i u javnim preduzećima čije dugove plaća država.

Cilj smanjenja troškova je smanjenje deficita na 4,6 BDP, što će se naći u predlogu rebalansa ovogodišnjeg budžeta, a o kome će se poslanici izjašnjavati krajem juna. Zbog toga je neophodno da već naredne nedelje bude postignuta saglasnost oko paketa antikriznih mera. Izvor iz Vlade Srbije kaže za „Blic“ da mere moraju da budu usvojene sledeće nedelje i da će se tada i znati koja se stranka za šta zauzima i šta želi, odnosno da više nema prostora ni vremena za populizam i dodvoravanje narodu.

 

Ivica Dačić, predsednik SPS
Sigurno da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije. Nama nije prioritetna politika zamrzavanje ili smanjivanje plata i penzija. Niko ne govori o tome da je to bilo čiji partijski stav, već govorimo o realnim podacima o tome da plate i penzije ne treba da se smanjuju.
Aleksandar Vučić, predsednik SNS
Smanjivanja plata i penzija sigurno neće biti, ali moraćemo da postižemo velike uštede i preduzmemo teške, restriktivne, ozbiljne mere za preduzeća u restrukturiranju, koja godinama jedu ogromne pare, kao i o onima o reformi državne uprave. Još se nismo o svemu dogovorili, ali sam uveren da svi razumeju težinu situacije.
Jovan Krkobabić, predsednik PUPS
Nema smanjenja i zamrzavanja penzija. Fiskalni savet ima pravo da predlaže šta želi, šta hoće, a naše je da uradimo šta mislimo. Ali, ako budu izbori, a biće u oktobru, i biće neka druga koalicija, neko drugo ustrojstvo vlasti, moguće je da nam se desi i tako nešto.
Mlađan Dinkić, predsednik URS
Neće biti smanjivanja plata i penzija. Ideja je da zaštitimo one koji imaju relativno mala primanja, da smanjimo neproduktivne rashode, može se i mora uštedeti na određenim mestima. Najveći teret su oni koji prave gubitke. Moramo imati mere koje podstiču proizvodnju, privredu i ubrzavaju rast BDP, i kojima štedimo u javnom sektoru.

 

Do sada niko u vladajućoj koaliciji, ipak, nije spreman da povuče ovaj nepopularan potez, posebno što to pogađa oko dva miliona ljudi, penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, čije glasove treba sačuvati bar do predstojećih izbora.

 

Ekonomisti poručuju da je zamrzavanje plata i penzija ključni preduslov da Srbija smanji budžetske izdatke i izbegne bankrot. Tako tvrdi i Fiskalni savet, a preporučuju i MMF i Svetska banka.

– Ako se ništa ne bi uradilo s platama u javnom sektoru, to bi bilo neozbiljno i daleko lošije od toga da se izgubi neki glas na izborima. Plate i penzije su ipak samo pola posla, a druga polovina su kapitalni izdaci, kupovina roba i usluga, ili otplata kredita koja je u ovom trenutku nemoguća – kaže za “Blic” ekonomista Miroslav Prokopijević.

Ako želimo aranžman s MMF-om, moramo uvažavati njihovu preporuku i zamrznuti zarade, mada su političke partije sada u nezgodnoj situaciji jer su u predizbornoj kampanji obećavali nešto potpuno drugo. Ipak, treba ići na zamrzavanje plata koje su ekstremno visoke, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×