Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije: Datum Srbiji je bezuslovan

Srbija ima razloga da se raduje. Savet ministara doneo je istorijsku odluku, a Srbija je sada pozvana da uđe u završnu fazu procesa pristupanja Evropskoj uniji. To je put bez povratka. Sada je samo pitanje brzine jer je na kraju tog procesa članstvo. Veoma je važno to što je rečeno da pregovori treba da počnu najkasnije u januaru i što nema dodatnih uslova.

Ovako ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak u intervjuu za “Blic” objašnjava značaj odluke u Luksemburgu da pregovori o članstvu sa Srbijom počnu najkasnije u januaru sledeće godine, bez daljeg uslovljavanja. Lajčak je tokom prethodnih meseci intenzivno učestvovao u lobiranju za Srbiju, ali i pomagao da se dođe do prihvatljivih rešenja tokom pregovaranja o sporazumu o normalizaciji između Beograda i Prištine. Slovački ministar kaže da je opšte raspoloženje među ministrima bilo veoma pozitivno u Luksemburgu i da nije bilo sporenja oko suštine – da Srbija treba da dobije datum. Ipak, rasprava o tome je dugo trajala.

Oko čega su se ministri najviše sporili?

– Iskreno govoreći, nije bilo sporova oko suštine jer su svi ministri bili istog stava da je Vlada Srbije uradila nešto što je pre godinu dana izgledalo nemoguće i da je sada na potezu EU, da treba da reaguje adekvatno i nagradi Srbiju i ispoštuje odluke koje je donela. Jedino pitanje je bilo kako da se to uskladi sa procedurama nemačkog Bundestaga, kao što znate. Ali oko suštine nije bilo dileme. Bilo je više diskusije oko toga da li da se Kosovu omogući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Moje je mišljenje bilo da ne možemo nagraditi samo jednog, a ne i drugog, bez obzira na to što takav paralelizam umanjuje kvalitet procesa.

Da li će Nemačka u decembru postaviti novi uslov?

– Apsolutno ne, jer nigde u dokumentima nije naznačeno primenjivanje sporazuma do kraja godine. Više nas je reklo da je u pitanju proces normalizacije i da on ne može vremenski da se meri rokovima od nekoliko nedelja. Odluka nije na Evropskom savetu, šefovi država ili vlada u petak samo treba da to potvrde jer odluku u stvari donose ministri spoljnih poslova, a taj sastanak se dogodio juče. Evropski savet može samo da istakne nešto iz odluke. Ona je već doneta u Luksemburgu. Oko toga smo takođe diskutovali i zaključeno je da bi nova odluka značila da Savet ministara ništa nije odlučio i da ništa nije postigao. Složili smo se da neće biti nove odluke na Evropskom savetu.

Očekujete da i Evropski savet bez uslova potvrdi otvaranje pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru 2014?

– Apsolutno. Oko rokova ne očekujem nikakve izmene. Pitanje je da li će Evropski savet tražiti da još jednom potvrdi našu odluku ili da potpunu odgovornost ostavi nama, odnosno Savetu ministara.

Da li postoji neki određen datum, oktobar ili neki drugi mesec?

– Zaključak je jasan i kaže najkasnije u januaru. Ne želim da spekulišem oko tog termina jer zavisi od više stvari. Naravno, do otvaranja pregovora najvažnije će biti kako će se nastaviti proces implementacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.