Obradović ima najdeblji obraz: Ministar i dalje tvrdi da nije odgovoran za propalu maturu

Nema naše odgovornosti za to što su testovi dospeli u javnost pre polaganja. Ministarstvo prosvete nije ni štampalo ni distribuiralo testove, a svoj posao smo uradili najbolje što smo mogli, poručio je juče ministar prosvete Žarko Obradović i time po ko zna koji put stavio do znanja se ne smatra odgovornim za propalu maturu, izneverenu generaciju osmaka i njihovih roditelja.

Ova izjava ne iznenađuje jer se ministar Obradović, odmah nakon što su testovi procurili u javnost, čudio zahtevima da podnese ostavku zbog skandaloznog propusta.

 

Pročitajte još

– Kome sam i za šta odgovoran? Ministar niti priprema, niti štampa, niti distribuira testove, niti radi druge poslove u vezi sa organizovanjem i sprovođenjem male mature – rekao je odmah po izbijanju skandala sa testovima, a potom je i u Narodnoj skupštini s istim čuđenjem odgovorio onima koji su ga pitali za ostavku.

 

“Pa nisam ja nosio testove u torbi i prodavao ih na ulici”, odbrusio je kolegama poslanicima.

Iste izgovore Obradović je imao na jučerašnjem skupštinskom odboru za obrazovanje, iako su mu poslanici opozicije poručili da ne mora da bude direktno umešan u prodaju testova da bi snosio odgovornost.

– Pitanje odgovornosti nije samo krivično, već i moralno. Zato ćemo tražiti vašu smenu i smenu svih odgovornih u Ministarstvu – rekao je Miljenko Dereta, poslanik LDP-a. Međutim, umesto rasprave o maloj maturi, sastanak je ubrzo prerastao u politička prepucavanja. Pored svih optužbi za propuste u maturi, ministra Obradovića najviše je iznervirala konstatacija Janka Veselinovića, poslanika DS-a, da poslanici vladajuće većine nisu na sastanku jer su negde u restoranu i piju kafu.

– Kako možete da govorite tako nešto o mojim drugovima? Otkud vi znate gde su poslanici? Niko nije pitao ni gde ste vi kada su usvajani važni zakoni u Skupštini – besno je vikao Obradović.

Dokle god je mogao, ministar je poricao i da prošlogodišnji testovi procurili u javnost, govoreći da je sve bila “medijska hajka”, a kada je policija otkrila da je ista osoba i prošle godine ukrala testove, ministar se pravdao da to nikako nije mogao da zna. I ovoga puta je odgovornost prebacio na drugoga, odnosno na policiju koja “istragu prošle godine očigledno nije sprovela do kraja”.

U akademskoj javnosti smatraju da bi ministrova ostavka bila prirodan sled nakon svih afera koje su za vreme njegovog mandata srozale prosvetu na najniže grane.

– Afera sa malom maturom je prirodno finale debakla u obrazovanju. Ni, a ni celom društvu obrazovanje nije prioritet. Kad nam ono nije važno, onda nema razloga da ne bude na pijaci. Trebalo je da ponudi ostavku i kada nije bilo novca za PISA testove, što je dugoročno još veći problem – kaže za “Blic” prof. dr Srbijanka Turajlić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.