Od mera za spas za sada samo rebalans budžeta

Na sastanku koji je sinoć održan kod premijera Srbije Ivice Dačića, a kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić i Jorgovanka Tabaković, dogovoren je okvir rebalansa budžeta, a koji podrazumeva uštede od oko 40 milijardi dinara. Prihvaćen je i akcioni plan za 179 firmi u restrukturiranju. O svemu ovome bi, već u četvrtak, trebalo da se izjasni Vlada.

Rebalans budžeta će se, kako je to juče najavio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, naći u parlamentu do kraja ovog meseca.

– Srbija nema problem sa likvidnošću, raste nam i izvoz i industrijska proizvodnja, ali nam je problem kako dodatno povećati privredni rast i smanjiti fiskalni deficit. Moramo da smanjimo rashode. Država mora da svede deficit na ispod pet odsto BDP – priznao je Vučić.

Kako saznajemo, usaglašeno je da sve institucije imaju manje novca, ukupno oko 30 milijardi dinara. Uz to subvencije javnim preduzećima i onima koji su, zahvaljujući raznim programima Vlade dobijali finansijska sredstva, biće sveden sa 91,7 na 80,8 milijardi dinara.

 

Manje para mogu da očekuju – Nacionalna služba za zapošljavanje (oko 2 milijarde dinara), „Železnice“ (1,5 milijardi), rudnici uglja „Resavica“ (700 miliona dinara), „Putevi Srbije“ (400 miliona dinara), „Koridori“ (oko 400 miliona dinara), Program podrške investitorima po novootvorenom radnom mestu (oko 1,2 milijarde dinara)…
 

Ukupno će se, kako saznaje „Blic“, umanjiti iznos za kapitalne investicije u ovoj godini za oko osam milijardi, a samo za program NIP-a nešto više od 600 miliona dinara.
 

Svode se na minimum rashodi za vozni park, smanjuju se troškovi za službena putovanja i reprezentaciju u svim republičkim državnim institucijama, uključujući tu i kabinete predsednika i potpredsednika Vlade.

Lideri vladajuće koalicije razmotrili su sinoć i akcioni plan rešavanja sudbine 179 firmi koje su danas u procesu restrukturiranja. Na njih su u aktuelnom budžetu bile izdvojene oko tri milijarde dinara direktnih subvencija, ali i takozvani programi podrške vredni oko 4,5 milijardi dinara.
 

Propušta se i naplata raznih javnih prihoda koji su, samo u prošloj godini, iznosili oko 12 milijardi dinara. Uz to, ove firme duguju ogroman iznos „Srbijagasu“ i EPS-u.
 

Dogovoreno je da se plan rešavanja sudbine ovih firmi nađe na razmatranju na sednici Vlade, uz rebalans, u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.