Od mera za spas za sada samo rebalans budžeta

Od mera za spas za sada samo rebalans budžeta

Na sastanku koji je sinoć održan kod premijera Srbije Ivice Dačića, a kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić i Jorgovanka Tabaković, dogovoren je okvir rebalansa budžeta, a koji podrazumeva uštede od oko 40 milijardi dinara. Prihvaćen je i akcioni plan za 179 firmi u restrukturiranju. O svemu ovome bi, već u četvrtak, trebalo da se izjasni Vlada.

Rebalans budžeta će se, kako je to juče najavio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, naći u parlamentu do kraja ovog meseca.

– Srbija nema problem sa likvidnošću, raste nam i izvoz i industrijska proizvodnja, ali nam je problem kako dodatno povećati privredni rast i smanjiti fiskalni deficit. Moramo da smanjimo rashode. Država mora da svede deficit na ispod pet odsto BDP – priznao je Vučić.

Kako saznajemo, usaglašeno je da sve institucije imaju manje novca, ukupno oko 30 milijardi dinara. Uz to subvencije javnim preduzećima i onima koji su, zahvaljujući raznim programima Vlade dobijali finansijska sredstva, biće sveden sa 91,7 na 80,8 milijardi dinara.

 

Manje para mogu da očekuju – Nacionalna služba za zapošljavanje (oko 2 milijarde dinara), „Železnice“ (1,5 milijardi), rudnici uglja „Resavica“ (700 miliona dinara), „Putevi Srbije“ (400 miliona dinara), „Koridori“ (oko 400 miliona dinara), Program podrške investitorima po novootvorenom radnom mestu (oko 1,2 milijarde dinara)…
 

Ukupno će se, kako saznaje „Blic“, umanjiti iznos za kapitalne investicije u ovoj godini za oko osam milijardi, a samo za program NIP-a nešto više od 600 miliona dinara.
 

Svode se na minimum rashodi za vozni park, smanjuju se troškovi za službena putovanja i reprezentaciju u svim republičkim državnim institucijama, uključujući tu i kabinete predsednika i potpredsednika Vlade.

Lideri vladajuće koalicije razmotrili su sinoć i akcioni plan rešavanja sudbine 179 firmi koje su danas u procesu restrukturiranja. Na njih su u aktuelnom budžetu bile izdvojene oko tri milijarde dinara direktnih subvencija, ali i takozvani programi podrške vredni oko 4,5 milijardi dinara.
 

Propušta se i naplata raznih javnih prihoda koji su, samo u prošloj godini, iznosili oko 12 milijardi dinara. Uz to, ove firme duguju ogroman iznos „Srbijagasu“ i EPS-u.
 

Dogovoreno je da se plan rešavanja sudbine ovih firmi nađe na razmatranju na sednici Vlade, uz rebalans, u četvrtak.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.