Ovo su mere štednje: Dačić, Vučić i Dinkić traže podršku nacije

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Ovo su mere štednje: Dačić, Vučić i Dinkić traže podršku nacije
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Za mere štednje koje će biti definisane u narednih desetak dana premijer Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija Mlađan Dinkić zatražiće podršku, ne samo svojih koalicionih partnera, već i poslodavaca, kao i sindikata. Jer, potezi koji Srbiju očekuju zahtevaju širi društveni konsenzus, zaključak je juče održanog sastanka Dačića, Vučića i Dinkića.

Na sastanku u Vladi, koji je trajao više od četiri sata, razgovaralo se o svim mogućim merama štednje, a koje bi dovele do smanjenja minusa države bar za 35 milijardi dinara do kraja ove godine, saznaje „Blic“. Takođe, na stolu su bili i mogući potezi koji bi doveli do toga da u narednim godinama Srbija ima održive javne finansije. Sastanku je prisustvovala i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

– Razgovaralo se o svim opcijama. Pre svega, tu je mogućnost zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija u ovoj godini, kao i način na koji će one da budu usklađivane u 2013. Takođe, razgovaralo se i o mogućem smanjivanju zarada onih koji rade u državnim institucijama, ali i o opciji mogućeg otpuštanja onih koji rade za državu – tvrdi izvor „Blica“.

 

Mere koje se očekuju
Skoro izvesne:

 • Prodaja “Telekoma” i “Resavice”
 • Izdavanje u zakup Aerodroma
 • Gašenje 75 firmi u restrukturiranju
 • Zaštita redovnih platiša
 • Veća finansijska disciplina
 • Ozbiljnija borba protiv sive ekonomije
 • Izmene Zakona o radu
 • Izmene penzijskog sistema

Moguće:

 • Otpuštanja iz državne službe
 • Zamrzavanje plata u javnom sektoru
 • Zamrzavanje penzija
 • Smanjivanje zarada u javnom sektoru

Već sada je jasno, kako nam je potvrđeno, da će Vlada pokrenuti proces prodaje dela javnih preduzeća, pre svega „Telekoma“ i „Resavice“, a da će se pripremiti i dokumentacija neophodna kako bi se raspisao javni poziv za davanje u dugoročni zakup, uz obavezno ulaganje, Aerodroma „Nikola Tesla“. Takođe, do kraja godine će iz privrednog života morati da nestane bar 75 državnih firmi u restruktuiranju, a za koje ne postoji interesovanje ulagača.

– Zaključeno je da više neće biti moguće ubrizgavanje finansijskih injekcija u javna preduzeća, kao i da neće biti praštanja grešaka direktorima ovih firmi koji nisu u stanju da rade efikasnije. Ubrzano će se gasiti i preduzeća u restrukturiranju, mada to, u budžetu za ovu godinu, iziskuje dodatne troškove, poput onih za socijalne programe radnika koji će i zvanično ostati bez posla. Takođe, dodatni trošak biće i čišćenje svih dugovanja prema putarima – objašnjava izvor „Blica“.
U narednih desetak dana pripremiće se i plan koji bi doveo do toga da budu zaštićeni oni koji plaćaju svoje obaveze prema državi.

– Priprema se plan za postizanje bolje finansijske discipline i ozbiljnije borbe protiv sive ekonomije u svim sektorima. Računa se da se, na ovaj način, može obezbediti dodatni prihod u budžet od bar pet milijardi dinara – ističe izvor „Blica“.
Postignuta je saglasnost da je neophodno izmeniti i postojeći Zakon o radu, uz konstataciju da je Nemačka, uz fleksibilniji pristup zapošljavanju, dovela do toga da i u krizi ima ispod pet odsto nezaposlenog stanovništva.

 

– Zakon mora da bude takav da spreči da se i ubuduće oni koji rade za državu osećaju zaštićeno, odnosno da ih je, ukoliko ne rade dobro, skoro nemoguće otpustiti. Pored toga, velike su primedbe stranih investitora na to da je vrlo teško zameniti radnika u Srbiji, ali i da su odredbe koje utvrđuju da je poslodavac, prilikom isplate socijalnih programa, dužan da radniku isplati otpremninu za sve godine radnog staža, loše – ističe izvor „Blica“.

Promene, svakako, očekuju i postojeći Zakon o penzijskom osiguranju, mada je još uvek apsolutno nepoznato da li će vladajuća koalicija zauzeti stav o mogućem pomeranju granice za odlazak u penziju žena na onu koja danas važi za muškarce. Takođe, u narednih nedelju dana doneće se i odluka o uvođenju penala za raniji odlazak u penziju.

Već danas će o navedenim, mogućim merama započeti konsultacije na nivou koalicije, a konačan stav Vlade o ovim, kako je juče rečeno na sastanku „osetljivim i nepopularnim merama“ biće poznat već nakon narednog vikenda.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da će se razgovori nastaviti na nivou vladajuće koalicije, sa članovima Fiskalnog saveta, Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije i Socijalno-ekonomskog saveta. Razgovaralo se o načinu prevladavanja nasleđenog teškog ekonomskog stanja, fiskalnoj konsolidaciji i merama koje treba da omoguće privredni razvoj, investicije i bolji život građana.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING