Petar Škundrić se vraća u Vladu

Vrh SPS na korak je od odluke da u aktivni politički život vrati Petra Škundrića, saznaje „Blic”. Socijalisti bi najradije Škundrića videli na mestu ministra energetike. U mogućoj rotaciji i prekomponovanju Vlade socijalisti su spremni da se odreknu Ministarstva saobraćaja, a ne bi odbili da mi se ponudi resor poljoprivrede koji je do sada bio naprednjački.

Konkretni razgovori lidera SNS i SPS Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o personalnim rešenjima za devet upražnjenih mesta u Vladi Srbije još nisu počeli. Za sada se kombinuje samo u okviru stranaka.

Socijalisti smatraju da je Škundrić bio odličan ministar u prethodnoj vladi, ali da je ‘rekontruisan‘ samo jer nije odgovarao demokratama. Jedan od osnivača SPS Petar Škundrić bio je praktično prvi visoki funkcioner koji je ‘rekonstruisan‘, a čiju sudbinu sada dele i Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović. Predlog za ministarstvo prosvete ukoliko ostane socijalistima biće profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović, koji je jedno vreme bio i u političkom savetu SPS. Iako bi rado preuzeli poljoprivredu, u SPS još nisu razmatrali konkretna rešenja za ovaj resor.

U SNS razmatraju opciju da Nebojša Stefanović, predsednik skupštine, postane član Vlade, dok bi sadašnji zamenik odborničke grupe SNS Zoran Babić mogao dobije zaduženje upravljanja parlamentom. Među rešenjima SNS mogao bi da se nađe i rukometaš Predrag Peruničić koji bi trebalo da preuzme Ministarstvo sporta.

Određivanje budućih članova Vlade trebalo bi da bude okončano do 20 avgusta. Premijer i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da je moguća zamena ministarstava sa SNS i da će rezultat rekonstrukcije biti mnogo stabilnija vlada.

– Cilj je da promenimo Srbiju nabolje, nije pitanje više ili manje vlasti, već da radimo drugačije, menjamo ceo sistem da bi država mogla bolje da funkcioniše – istakao je Dačić.

Dalja rekonstrukcija Vlade, kako premijer najavljuje, zavisiće od samih predloženih kandidata.

– Na osnovu kvaliteta kandidata odlučićemo kome će pripasti određeni resor. Efekat rekonstrukcije je kao da su bili izbori, došlo je do velikih promena – kaže Dačić.

Premijer ističe da Vlada neće ići na odmor i da je paralelno sa završetkom procesa rekonstrukcije očekuju tehničke pripreme za početak pregovora s EU budući da krajem septembra počinju skrininzi za poglavlja 23, 24. ali i 32. koje se tiče finansijske kontrole. Glavni pregovorač Srbije sa EU biće određen u narednih nedelju-dve.

Ljajić: Nisam kriv

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ne veruje da je „on bio razlog izbacivanja” Dinkića iz Vlade. Ljajić, čiji je deo ministarstva tražio Dinkić, kaže da bi, u slučaju da je taj zahtev prihvaćen, „bez ikakve ljutnje napustio vladu“.

 

Ilić: Uskoro o saobraćaju

Ministar građevinarstva Velimir Ilić kaže da bi uskoro trebalo da bude poznat predlog za Ministarstvo saobraćaja, koje je do sada vodio Mrkonjić. „Taj posao nije završen, a naš cilj je da Vlada bude dobra, operativna, da napravi rezultate.“

 

 

Đilas o lokalnoj vlasti

Predsednik DS Dragan Đilas je u Loznici posle sednice Okružnog odbora DS rekao da nije siguran da li će rekonstrukcija imati posledice na lokalnu vlast, ali da zakon koji omogućuje da su odbornici vlasnici mandata ne treba da opstane. Taj zakon je stvorio „pijacu“ i „kupovinu ljudi“, rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.