PLJAČKA: Porez na imovinu veći ne 80 odsto, nego i čitavih 170!

Veliki broj gradova i opština u Srbiji povećao je porez na imovinu od 20 do čak 170 odsto, koliko će se više plaćati u Novom Sadu. Sledi Kragujevac sa povećanjem i do 100 odsto, dok će u Beogradu porez na imovinu biti veći i do 80 odsto.

Zbog novih drastičnih nameta, i pored ukidanja naknade za gradsko građevinsko zemljište od 1. januara, građani će opštinama plaćati više novca nego što su do sada plaćali zajedno za porez na imovinu i naknadu na građevinsko zemljište.

Građani su ranije plaćali naknadu za građevinsko zemljište, koja je bila od 100 do 200 dinara mesečno, plus porez na imovinu, koji je u proseku iznosio između 3.000 i 10.000 dinara godišnje, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi stan ili kuća. Snežana P., koja živi u centru Beograda u stanu od 42 kvadrata, kaže za “Blic” da strepi od dobijanja novog rešenja za porez na imovinu.

– Povećanje poreza od 80 odsto mogu da očekuju svi koji žive u prvoj ekstra zoni. Do sada sam plaćala porez na imovinu 7.500 dinara godišnje, a ubuduće ću plaćati 13.500 dinara. I šta mi vredi što su ukinuli gradsko građevinsko zemljište? – kaže Snežana.

 

Gradovi i opštine sami određuju koliko je maksimalno uvećanje računa za porez na imovinu. Na njima je odluka i o visini poreske osnovice, koja će biti različita u zavisnosti od zone u kojoj se imovina nalazi. I baš oko tog dela pojedine gradske vlasti su bile veoma “kreativne”, pa su povećale broj gradskih zona i tako napravile prostor za astronomska uvećanja. Stanovi i kuće koje su nekada bile u prvoj zoni postali su deo ekstra zone, pa tako i “ekstra visokog računa”.

U Novom Sadu, gde sada umesto četiri postoji pet zona, porez za stanove u centru biće dva i po puta veći nego na periferiji grada. Niš je sada umesto na pet, podeljen na osam delova, a porez je u proseku povećan za 20 odsto. Kragujevački prosek je 35 odsto a u Užicu će računi biti uvećani i do 50 odsto.

Predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić za “Blic” kaže da se gledalo da visina računa na novim rešenjima za porez na imovinu bude približno ista iznosu iz prethodne godine.

– Pošto se sada poreska osnovica određuje na osnovu tržišne vrednosti, a Sokobanja je turističko mesto u kome su cene nekretnina znatno veće nego u drugim gradovima, mi smo primenili niže koeficijente kako naši građani ne bi bili oštećeni – kaže Lukić.

– Za lokalne samouprave je važno da obezbede isti nivo prihoda od poreza na imovinu koji je ostvarivan do sada u zbiru poreza i naknade za građevinsko zemljište. To povećanje, međutim, ne bi smelo da bude veće od 40 odsto – kaže za “Blic” profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

U novoj računici jedino je izvesno da će građani izvući deblji kraj, a ova mera doneće privredi izvesno olakšanje, jer je firmama naknada za građevinsko zemljište bila velika stavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.