Prave kabinet, a prozivke ne prestaju: Što grbava vlada rodi, to vreme ne ispravi

Vlada Srbije nije još ni rekonstruisana, a trzavice na relacije dve najjače stranke u vladajućoj koaliciji uveliko traju. Odluka lidera SNS Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto ministra odbrane i odluka predsednika SPS Ivice Dačića da ne sledi njegov primer mogle bi da ograniče rok trajanja rekonstruisane vlade.

Kada ministarka energetike Zorana Mihajlović javno prozove premijera i kaže “da je očekivala njegov iskreniji izveštaj o radu”, onda je to u najmanju ruku neobično, osim ukoliko Dačiću ne prenosi poruku predsednika svoje stranke. Kada predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavi “da je rekonstrukcija temeljna samo ako Vučić zameni Dačića”, to je još jedna potvrda da SNS i SPS imaju nerešene račune.

Profesor Jovan Komšić objašnjava za “Blic” da je ovo što se dešava “poslovična situacija u svim koalicionim vladama od demokratskih promena do danas”.

– Ako ministri kritikuju premijera, onda na delu imamo različite poglede na buduće upravljanje zemljom, ali novi izbori su rizični i sa socioekonomskog stanovišta i sa stanovišta poverenja koje vlast ima u međunarodnim krugovima – kaže Komšić.
On ističe da rekonstrukcija mora rezultirati odgovarajućim projektom stabilizacije i nastavka reformi jer, ako građani ne budu dobili tu poruku u naredna dva ili tri meseca, moraće da usledi neki novi politički korak. Ipak, Komšić ne očekuje izbore u ovoj godini.

– Ekonomski problemi moraju hitno da počnu da se rešavaju jer ćemo doći u situaciju da već za mesec i po nema više novca za plate i penzije. Takođe, od kraja avgusta se očekuje intenziviranje procesa i mobilizacija vlade i celog državnog aparata kada je reč o evropskim integracijama. Ako se to ne dogodi i ako ovi transparentni i netransparentni međustranački sukobi nastave da tinjaju, to će biti loša poruka – dodaje Komšić.

Analitičar Vladimir Goati kaže za “Blic” da je savez SNS-a i SPS-a, koalicija iz nužde i da je očigledno odsustvo tolerancije među partnerima.

– Ne možete očekivati rezultate vlade koja je na okupu samo zato što se nisu stekli svi uslovi za izbore. I SNS i SPS će pokušati da odrađuju poslove unutar resora koje budu vodili, ali bez oduševljenja i samim tim bez značajnih rezultata. Vlada će biti ograničenog veka, a izbori nisu raspisani sada samo zato što dolaze krupne odluke koje se tiču EU i Kosova – navodi Goati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.