Primaju i platu i penziju i niko im ništa ne može

Najmanje desetak zamenika javnih tužilaca ostvarilo je pravo na penziju koje se, međutim, nisu odrekli od kako ih je Ustavni sud vratio na posao. Gotovo godinu dana oni ćute i inkasiraju dva primanja mesečno, a Državno veće tužilaca niti ima mehanizme kako to da spreči, niti može da ima uvid u penzije koje su ostvarene na osnovu Zakona o PIO.

“Blic” objavljuje imena tužilaca penzionera koji imaju dupla primanja, koristeći rupe u zakonu iako se od njih kao nosioca pravosudne funkcije to najmanje očekuje. Za sada nismo pouzdano utvrdili sve tužioce koji na ovaj način krckaju budžet, jer je iz Fonda PIO nemoguće dobiti potvrdu.

 

 

U odgovoru “Blicu”, Fond navodi da je to moguće samo ukoliko im dostavimo i matični broj, što bi bilo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. “Blic” se u dopisu PIO pozvao na Zakon o informacijama od javnog značaja, a uz imena tužilaca navedene su i njihove funkcije.
 

Dupla primanja su omogućena jer Ustavni sud prilikom odluke o vraćanju tužilaca koji tokom reforme nisu reizabrani, nije vodio računa o svakom slučaju. Na pravosudnu funkciju vraćane su sudije koje nisu reizabrane jer su imali krivične prijave, pa i zatvorske kazne, ali i tužioci sa stečenom penzijom. Penzioneri tužioci mesečno primaju najmanje 150.000 dinara.
 

Trenutno nije moguće ući u trag svim penzionerima koji uzimaju oba primanja i jedini način je da se jave sami ili da ih neko prijavi.
 

Do greške je došlo zbog duplih propisa. Tužioci i njihovi zamenici mogu da odu u penziju na osnovu Zakona o PIO i Zakona o javnom tužilaštvu. Državno veće tužilaca može da kontroliše samo penzije na osnovu Zakona o javnom tužilaštvu, a koji propisuje penziju sa 65 godina života ili 40 radnog staža.

 

Svi sa duplim primanjima penzionisani su po Zakonu o PIO, to jest na osnovu starosne penzije. Oni su van domašaja nadležnih, jer Državno veće tužilaca nema mogućnost uvida u podatke ko je sve i kada stekao penziju u PIO, a otuda nema ni zakonske mehanizme da povuče sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.