Rat je, pa šta: Srpski turisti uživaju u Egiptu

Kakav je to put u Egipat a da ne vidim piramide? – iznenađeno se pita Ivana Đ. iz Beograda, koja je već sedam dana u Hurgadi. Na njenu sreću, grupa sa kojom je doputovala obišla je piramide dan pre uvođenja vanrednog stanja.

Egipatska vojska je pre dva dana zatvorila pristup ovim objektima.
Oko 600 turista iz Srbije, prema podacima Jute, trenutno se nalazi u Hurgadi, u kojoj je mirno, ali oni ipak uglavnom poštuju zabranu kretanja od 19 do šest časova, koju su uvele egipatske vlasti.

Bilo je, međutim, i onih koji su imali i bliske susrete sa Morsijevim pristalicama, kojih ima i u Hurgadi, ali mnogo manje nego u Kairu i, što je još važnije, nisu toliko militantni.

– Obično se njih 50-ak okupi na nekom trgu, tu malo demonstriraju i raziđu se kućama – priča za „Blic“ Jelena Bisić, turistički vodič agencije „Ponte“.

Od srede turisti ne idu na izlete u Kairo i do Gize u obilazak piramida.
Već od danas ponovo bi, međutim, mogli da idu do Luksora, jer se očekuje da put do ovog grada koji se nalazi u južnom delu zemlje bude otvoren.

I dok u Kairu ne stižu da prebroje poginule u sukobima između policije i svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, turisti iz Srbije, kojih ima jedino u Hurgadi, vreme provode na plaži i u okviru hotelskih kompleksa. Oni i ne pomišljaju da odmor prekinu pre okončanja aranžmana.

Ministarstvo spoljnih poslova juče je ocenilo da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat na letovanje. Ministarstvo apeluje na turiste da od 19 do šest časova ne napuštaju hotele, ali i da budu dodatno oprezni na javnim mestima, da izbegavaju sva okupljanja, pa i ona koja deluju mirno, i da ne idu u velike gradove. Poseban oprez turistima savetuje se petkom posle molitve.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.