Sporan kadar vodi naše obrazovanje: Svi ministrovi ljudi

Afera s malom maturom samo je jedan u nizu propusta ministra Žarka Obradovića i njegovih saradnika nakon kojeg je ponovo pokrenuto pitanje ko i kako upravlja prosvetom u Srbiji. Najbliži saradnici ministra Obradovića deo su starog kadra SPS, u ministarstvo su uglavnom postavljani bez konkursa, a među njima ima i onih koji se u životu nikada nisu bavili prosvetom.

Oni koji su bliski s ministrom Obradovićem po pravilu dobijaju najveći deo kolača, pokrivaju najvažnije sektore i odlučuju o sudbini prosvete u Srbiji. Ostali se trude da pokorno izvršavaju naređenja i očigledno im je, uz visoku platu koju primaju od države, to sasvim dovoljno.

 

Kad se podvuče crta, više je nego jasno zašto je obrazovanje u Srbiji palo na najniže grane i zašto, uz ljude koji ga vode, niko više ne vidi način kako da obrazovanje s tog dna podigne i izvuče.

 

Zoran Kostić

Kadar SPS i prvi čovek ministra. Pomoćnik ministra, vodi Sektor za školske uprave. Do 2001. bio je direktor Tehničke škole u Obrenovcu. Radio je kao ekološki inspektor, pa prešao u Ministarstvo za nauku i ekologiju. Po dolasku Obradovića, Kostić postaje njegov pomoćnik, a zatim svakom novom sistematizacijom dobija sve veći kolač. Kostić je i predsednik dve komisije: za besplatne udžbenike i za upis.

 

Vesna Fila

Supruga advokata Tome File, savetnika Ivice Dačića. Stigla 2004. s mesta direktora škole „Vladislav Ribnikar“, a posle otkrića budžetske inspekcije da je za vreme njenog mandata ova škola oštetila budžet Srbije za četiri miliona dinara. Predmet je stigao do Vrhovnog suda, a dokumentacija (nalazi inspekcije) postoji u školi i u Ministarstvu prosvete. Dovedena je kao kadar DSS. Nije zaposlena na konkursu.
 

Ljubiša Antonijević

Kadar SNS. Radio kao učitelj u selu kraj Gornjeg Milanovca, sada je pomoćnik za predškolsko, osnovno i obrazovanje odraslih. Takođe je postavljen bez konkursa. Svojevremeno je, kao DSS kadar, bio i u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Potpuno je u senci Zorana Kostića jer mu je ovaj, novom sistematizacijom poslova, oduzeo gotovo sve nadležnosti i stavio ih pod svoju kontrolu.

 

Šćepan Ušćumulić

Kadar SPS. Direktor Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

 

Matematičar, penzionisani profesor Tehnološkog fakulteta. Dolazi na mesto direktora kao stari Miloševićev kadar. U svojoj dugoj karijeri nikada se nije bavio problematikom predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 

Dragan Banićević

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

 

Nekada je bio kadar DSS, sada je prešao u SPS.

 

Profesor i magistar fizičkog vaspitanja. U ovom zavodu se sastavljaju pitanja za malu maturu.

 

Slobodan Stupar

Kadar SPS. Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

 

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu. Postavljen bez konkursa.
 

Dragutin Brčin

Kadar SPS. Prvi i glavni specijalni savetnik Obradovića. Penzioner. Javnost ga poznaje kao novinara i nekadašnjeg direktora „Borbe“. Nikada se nije bavio prosvetom.

 

Zoran Tubić

Kadar SPS. Pomoćnik za finansije. Nije došao na mesto pomoćnika po konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.