Sramota: Policija saslušava samo decu

Policija je u aferi „mala matura” zasad, u prisustvu roditelja, obavila informativne razgovore samo sa đacima kod kojih su pronađeni provaljeni testovi iz matematike, ali ne i s osobama iz lanca odgovornih za sastavljanje i distribuciju ispitnih zadataka, odakle su bez sumnje testovi stigli na ulicu, gde su prodavani po ceni od 2.000 do 9.000 dinara.

Prvi među odgovornima je, svakako, ministar prosvete Žarko Obradović za čijim saslušanjem, kako nam je nezvanično rečeno u MUP-u, „nije bilo potrebe, jer je Ministarstvo dostavilo svu traženu dokumentaciju”. Potvrdu da li su odlazili na razgovor u policiju nismo dobili ni od Dragana Banićevića, direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u kojem su testovi sastavljani, niti od Radoša Ljušića, direktora „Službenog glasnika”, u čijoj su štampariji testovi štampani.

– Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kao odgovorna institucija, neće se oglašavati do okončanja istrage, a sve u cilju što bržeg pronalaženja odgovornih. Posle toga, vrata Zavoda biće otvorena za sve medijske ekipe, fotoreportere i novinare – kratko je mejlom odgovorio Dragan Banićević.
Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je, kako je rečeno „Blicu”, zahtev za prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja policiji kako bi se proverile sve informacije koje su se u vezi s testovima za malu maturu pojavile u medijima.

 

Ministar Obradović u međuvremenu ne odgovara na optužbe da su i testovi iz maternjeg jezika takođe „procurili”. Upadljivo je juče tokom celog dana u Skupštini izbegavao da se izjasni o tome da li su testovi iz srpskog jezika, kupljeni na ulici, a koji su mu dostavljeni, autentični ili nisu, čime samo podstiče sumnje da je i u tom delu male mature bilo problema, koje pokušava da zataška.

Ministar, takođe, ni ne pomišlja na ostavku. Razloge ne pronalazi ni u tome što testovi drugu godinu zaredom bivaju provaljeni, već čeka „utvrđivanje činjenica”. To što su kod učenika nađeni testovi s rešenjima za ministra očigledno nisu činjenice koje ukazuju i na njegovu odgovornost za osiguranje bezbednog polaganja male mature. On, naime, smatra da bi bio odgovoran jedino ako bi lično bio uhvaćen sa testovima u ruci ili novcem u koferčetu dobijenim njihovom prodajom.

Ostavku ministra zatražili su u međuvremenu i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola, koji traže i da se rezultati polaganja male mature ponište, a deci omogući upis u srednje škole na osnovu uspeha iz osnovne škole.

– Ovakav način polaganja je obesmišljen i treba ga ukinuti. Ovo je sramota za celu državu i ministar bi, ako ima imalo obraza, trebalo da podnese ostavku – kaže Dragan Matijević, predsednik USPRS.

Radmila Dodić, predsednica Foruma, smatra da ministra, „ako neće sam da ode, Vlada treba da razreši“.

 

 

 

– Dve godine zaredom testovi cure u javnost, bacaju se milioni za štampanje rezervnog testa, a moralna šteta je nenadoknadiva – kaže ona.

Najgore je, međutim, što se deci šalje poruka da je učenje nepotrebno, jer se svaki test može kupiti, a vrhunac je to što tu poruku šalju upravo ljudi zaduženi za njihovo školovanje i vaspitanje, koji se bave kriminalom, u šta spada preprodaja testova. Oni bacaju ljagu i na sve iz sistema obrazovanja koji pošteno rade, dok se oni koji upozoravaju na nepravilnosti, zamenom teza, optužuju za kršenje procedure, jer, navodno, o svemu prvo obaveštavaju medije.

 

Lanac odgovornosti

 

 • Testovi se sastavljaju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Pristup imaju samo ovlašćena lica.
 • Pitanja se ne čuvaju u računaru, već na disku. Eksternoj memoriji pristup imaju samo ovlašćena lica sa sigurnosnim kodovima.
 • Disk sa pitanjima je hermetički zatvoren i uz policijsku pratnju prosleđuje se u centralnu bazu „Službenog glasnika“.
 • Proces u štampariji „Službenog glasnika” snima sigurnosna kamera. U štampariji nema mobilnih telefona i interneta.
 • Snimke nadzora kontroliše policija.
 • Disk se u štampariji uništava, pitanja se prvi put vide na papiru.
 • Višak štampanog materijala se uništava.
 • Testovi se iz „Službenog glasnika“ uz pratnju policije transportuju do punktova koje odredi školska uprava.
 • Testovi se zaključavaju u sef škole. Ključ ima samo direktor škole.
 • Testove iz sigurnosnih, zapečaćenih kesa izvlači komisija u prisustvu supervizora.
 • Zapečaćene kese ne smeju da se otvore dok ministar prosvete ne izvuče kombinaciju na samom ispitu.
 • Ključ za rešavanje testova u škole stiže oko podne, tek kada je test završen..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.