Srbiji nedostaju stručnjaci za pravljenje raketa

Vojni analitičari su saglasni da je Srbija potpisivanjem sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o proizvodnji raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack Sistem) napravila ozbiljan posao za našu namensku industriju, ali da će problem za realizaciju biti nedostatak adekvatne opreme i kvalitetnih kadrova.

Čelni ljudi tri srpske namenske fabrike “Utve”, “Teleoptika” i “Krušika” poručili su juče za “Blic” da ne žele još da se izjašnjavaju o tom aranžamanu, koji je za te firme ugovorio vicepremijer Aleksandar Vučić u Abu Dabiju.
 

Srbija i UAE su potpisale sporazum po kojem će Emirati za početak uložiti 33 miliona dolara u proizvodnju visokosofisticiranih raketnih sistema ALAS, a u naredne četiri godine ukupno 220 miliona dolara. UAE su zainteresovane i za raketni sistem “bumbar”, rakete “lorano”, kao i municiju. Ceo posao ide preko preko “Jugoimporta SDPR”.
 

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević smatra da je dogovoreni posao sa Emiratima dobar impuls za srpsku odbrambenu industriju i ozbiljan ugovor sa ozbiljnim partnerom. Njegov kolega Aleksandar Radić je ovaj sporazum sa Emiratima ocenio kao nacionalni poduhvat.

 

Ugovor za raketni sistem ALAS
Na međunarodnoj izložbi naoružanja u Abu Dabiju potpisan je ugovor između SDPR i državne kompanije UAE “Earth” o ulaganju u tri srpske fabrike namenske industrije – “Utve”, “Teleoptika” i “Krušika”.
Kako nam je juče potvrdio Aleksandar Vučić, Emirati bi uskoro mogli da potpišu i ugovor o kupovini tenkovskog oružja “bumbar”, a bilo je reči i o zgradi Generalštaba. Nastavićemo pregovore, ali tek kada Vlada Srbije obezbedi sve potrebne dozvole, kaže Vučić.

– Ovo je jedinstvena šansa da našu vojnu industriju podignemo na viši nivo i razvijemo nove sisteme odbrane – dodao je Radić i upozorio da Srbija razvoj ovog raketnog sistema mora da shvati jako ozbiljno.
 

Naši sagovornici pretpostavljavaju da je Vučić, ipak, pre nego što je dogovorio posao, dobio uveravanja iz “Jugoimporta SDPR” da ceo projekat može da bude ostvaren. Osim opreme i ljudskih resursa, kao kočnica u njegovoj realizaciji moglo bi donekle da bude i neiskustvo, odnosno to što namenska industrija do sada nije prozvodila raketni sistem ALAS.
 

“Krušik” doduše radi na razvoju protivoklopnog raketnog sistema “bumbar”, ali je “Utva” poznata samo po proizvodnji lakih, sportskih aviona i aviona za obuku, a ne raketa.
 

Prednost Srbije bi mogla da bude činjenica da se ALAS proizvodi tek u nekoliko velikih zemalja, a procenjuje se da bi cena tog raketnog sistema proizvedenog u našoj zemlji mogla da bude daleko niža.
 

Primera radi, raketni sistem “bumbar” proizvode još samo Francuska, SAD, Rusija, Nemačka i Izrael, a projektovana cena ovog “Krušikovog” proizvoda trebalo bi da bude tri puta manje nego u tim zemljama, odnosno oko 35.000 evra. Ukoliko posao dobro krene, “jeftina” raketa ALAS iz Srbije mogla bi da bude mamac i za druga tržišta.
 

Koliko će država Srbija uložiti u modernizaciju opreme i angažovanje vojnih stručnjaka u našu namensku industriju, kako bi se ubrzala proizvodnja raketnih sistema, teško je, bar za sada, proceniti, a analitičar Aleksandar Radić tvrdi da Vojska Srbije ne stoji iza ovog sporazuma.
 

– ALAS je projekat privatne firme “Edepro”, koja je zbog nedostatka kapaciteta njegovu proizvodnju poverila “Jugoimportu SDPR” – objasnio je Radić i dodao da “Jugoimport SDPR” ima dobre veze sa “Edepro” i da zajedno nastupaju u poslovima.
 

U firmi “Edepro” juče nisu bili raspoloženi da daju više informacija o sporazumu sa Emiratima, već su najavili da će o tom poslu, kao i o njihovoj ulozi u tom projektu više govoriti krajem nedelje, kada se njihovi predstavnici vrate sa izlože naoružanja u Abu Dabiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.