Stavili su našu Anju u crnu zemlju a ni da kažu „izvini“

Tog dana, 21. maja 2007, odveli smo Anju na operaciju, želeći da njen život bude bolji, a od te zamisli ostao je večni krst i tuga. Pretrpela sam najveći gubitak koji majka može da doživi, a sad muž i ja moramo da trpimo šest godina da nam sudovi dube ranu, priča Ivana Grahovac, majka male Anje.

Suđenje lekarima zbog smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula 2007. nakon rutinske operacije katarakte, moraće čak četvrti put da krene iz početka u Višem sudu u Beogradu jer je i poslednji, treći sudija prebačen na novu dužnost.

Anjin otac Aleksandar rezignirano kaže da mu je dosta do dolazi stalno u sudnicu jer je država uzela da tuži, a sada ne dopušta da se završi taj postupak.
ponovo na suđenju

– Ponovo smo došli na suđenje i samo su nas obavestili da sudija Jasmina Vasović neće moći više da sudi jer je prebačena u Apelacioni sud, te da se postupak odlaže na neodređeno vreme. Rekli su i da će novog sudiju, četvrtog po redu, izabrati do kraja godine, ali će i njemu biti potrebno vreme da se upozna s predmetom. Pitao sam da li postoji neki limit koliko sudija može da se menja na jednom slučaju, pa su mi odgovorili da nema zakonskih ograničenja – kaže za „Blic“ ogorčeno Aleksandar.

 

 Njegova supruga Ivana kaže da se u sudnici seti svakog sekunda koji se desio pre šest i po godina.

– Očajna sam. Moja tuga, moja osećanja ne mogu rečima da se opišu. Pretrpela sam najveći gubitak koji može da doživi majka, a sad muž i ja moramo da trpimo i šest godina sudske nepravda, da pratimo kako se sudije smenjuju, a ceo proces razvlači, valjda dok krivci ne izbegnu kaznu. To je jedan život, a za Vuka i Ivu, koje smo dobili kasnije, moram da imam paralelni život – kaže Ivana.

 

Ona kaže da ne može sebi da oprosti što je Anju odvela na operaciju.

– Kao da sam joj odredila sudnji dan. Svako jutro se budim s tim osećajem krivice. Svakog 21. maja ustajem s tugom jer sam je ja odvela na tu operaciju, koja i nije bila neophodna. Danas bi bila živa i sedela bi pored mene, uživala u životu, a ovako je samo crna zemlja i spomenik s njenim likom. Svaki put kada je posetim na groblju, dođe mi da pljunem samu sebe. Imala je defekt s kojim je mogla da živi, da voli i stvori svoju porodicu. Ali roditelj kao svaki roditelj želi da pomogne svom detetu, da i ta mala katarakta bude uklonjena. Život bih dala samo da je tu, pa makar imala kataraktu na oba oka. Sada mogu da ćutim i da izjedam samu sebe – kaže Ivana.

Ona ne može da zaboravi kako je Anju uspavanu anestezijom dala lekaru.

– Dala sam je čoveku kome njen život ništa nije značio i kod koga nijednom nisam videla mrvu kajanja za grešku koju je napravio. Uzmeš je iz mojih ruku, staviš je u crnu zemlju, a pritom ne kažeš ni „izvini, kriv sam“ – kaže Ivana…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.