Telekom za dve milijarde

Spisak državnih firmi koje će, u narednom periodu, biti prodate ili date u zakup biće definisan tokom sutrašnjeg sastanka premijera Ivice Dačića, potpredsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Mlađana Dinkića. O tom predlogu će se, kako nam je potvrđeno, već u ponedeljak izjasniti i Vlada Srbije.

Za sada je poznato da se na spisku za prodaju nalaze „Telekom” i JP PEU “Resavica”, dok je plan da se Aerodrom “Nikola Tesla” izda u zakup.

– Potencijalni izbor firmi koje će biti ponuđene na prodaju nije napravljen samo na bazi toga koliko novca će se, po osnovu tih privatizacija, sliti u budžet, već i prema proceni perspektive tih firmi ako ostanu u vlasništvu države. Neke od njih rade sa gubitkom, neke pozitivno posluju, ali uz profit koji se, iz godinu u godinu, smanjuje, jer nema dovoljno novca za investicije. Svakako da je u ovom momentu važno i koliko će se dobiti zahvaljujući prodaji tih firmi, ali taj novac neće ići u tekuće rashode, odnosno u plate i penzije, već, ponajviše, za prevremeno vraćanje starih dugova i smanjenje javnog duga – tvrdi izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

Prvi na spisku je “Telekom Srbija”, za koji, kako saznajemo, i vlada najveće interesovanje. Za sada se, međutim, ni sa jednim od potencijalna tri partnera nije došlo do faze koja bi mogla da garantuje uspešnost raspisanog javnog poziva.

 

Da podsetimo, sa predstavnicima Vlade su o “Telekomu” razgovorali američki i ruski investitori, dok je još u početnoj fazi razgovor sa državnom telekomunikacionom kućom iz Abu Dabija. Sve više se priča i o interesovanju “Telekoma Austrija”, ali i “Dojče telekoma”. Sadašnje procene kažu da je za ovo preduzeće danas moguće dobiti oko dve milijarde evra.
 

Za devet rudnika u okviru javnog preduzeća za podrzemnu eksploataciju uglja “Resavica”, kao firmi u restrukturiranju, država daje subvencije vredne četiri milijarde dinara. Pokušaj prodaje ove kompanije traje već godinama, ali iako ukupne rezerve koje se crpe iz devet rudnika iznose oko sto miliona tona, rezerve su takve da može da se eksploatiše i 800 tona. Poslednjih meseci, kako saznajemo, vođeno je više razgovora sa kineskim i ruskim partnerima o mogućnostima strateškog partnerstva u ovoj kompaniji.
 

Namera Vlade je, kako saznaje “Blic”, da do kraja godine ostane manje od 100 firmi koje su u procesu restrukturiranja. U prevodu, oko 75 kompanija će do Nove godine ili naći partnere ili nestati.

– Još se čeka na ponudu “Etihada” čija će delegacija, na čelu sa generalnim direktorom, od ponedeljka biti u Beogradu – kaže izvor “Blica” u Vladi Srbije. Prema jučerašnjoj izjavi generalnog direktora “Jata” Velibora Vukašinovića, plan je da predsednik ove firme ubuduće bude iz Srbije, dok bi generalni direktor i operativni tim postavljao „Etihad“.

Partnera bi, uskoro, bar prema nezvaničnim najavama, mogla da dobije i “Prva petoletka”, dok bi, bar prema izjavama ministra finansija i privrede, IMT i IMR uskoro mogli da uđu u partnerstvo sa “Fijatom”.

Juče je produžen i rok za dostavljanje pisma o namerama investitora zainteresovanih za strateško partnerstvo za kompaniju “Galenika” do 14. juna.

 

Prema poslednjim informacijama, od svih investitora koji su se prijavili na javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo sa „Galenikom“, kvalifikacione kriterijume ispunjava jedino američka kompanija „Valeant“.
 

S druge strane, RTB „Bor“ će, kako nam je potvrđeno, uskoro prestati da ima tretman firme u restrukturiranju, a očekuje se i da tokom naredne godine Vlada potraži partnera i za ovu kompaniju, kao i za Železaru u Smederevu koja će nastaviti da radi sa pola kapaciteta sve dok se ne obezbedi učešće strateškog partnera spremnog da investira novac u novu proizvodnu liniju, koja bi omogućila snabdevanje “Fijata” limovima za karoserije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.