Tender za prodaju Telekoma u septembru

Telekom Srbija će definitivno biti prodat. Ova odluka biće objavljena, saznaje “Blic” u Nemanjinoj 11, krajem ovog meseca, a tender se sprema za jesen. Uz potvrdu da će ući u prodaju jedine domaće telekomunikacione kuće, Vlada će objaviti i koji je plan trošenja sredstava dobijenih od privatizacije Telekoma.

– Međunarodni tender biće, prema planu, raspisan tokom septembra. Zasad među liderima vladajuće koalicije ne postoji saglasnost o tome kuda usmeriti novac od prodaje. Dinkić bi da s tim novcem smanji javni dug, odnosno da vrati deo zaduženja, dok je potpredsednik Vučić da se sa tim novcem pokrene privreda. Veruje se da se ovom privatizacijom može ostvariti prihod od dve milijarde evra – tvrdi izvor “Blica” iz Vlade.

Nažalost, u SNS još nisu našli model koji ne bi ličio na nacionalni investicioni plan, od kog su najviše koristi imali političari, a najmanje narod.

 

U svakom slučaju, očekuje se da se proces privatizacije okonča do kraja ove godine, odnosno da Telekom Srbija od 2014. ima novog vlasnika. Ko će to tačno biti, zasad je nepoznanica. Razgovori koje su do sada vodili saradnici potpredsednika Vučića sa američkim i ruskim partnerima još se tretiraju kao nezvanični. U međuvremenu, napravljeni su kontakti i sa partnerima u Nemačkoj i Austriji, a načelno za saradnju je otvoren i državni nacionalni teleoperater iz Abu Dabija.

– Na prodaju bi bilo ponuđeno svih 100 odsto akcija Telekoma. To znači da bi se udruženo prodale akcije koje danas poseduje država, ali i 20 odsto onih koje su u vlasništvu Telekoma. U paketu bi se našle i deonice na koje imaju pravo građani po Zakonu o besplatnim akcijama (15 odsto), kao i sadašnji i bivši zaposleni u ovoj firmi (ukupno 6,9 odsto), objašnjava sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11. I
nače, akcionari Telekoma će bar prema dosadašnjim najavama, ostati bez dividendi, iako je ova firma završila godinu sa profitom na nivou grupacije (uz matično preduzeće, još šest zavisnih preduzeća) od 12,29 milijardi dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.