Tomislav Nikolić negira da je hteo da preore park, ali dokument ne laže

Saradnici predsednika Srbije Tomislava Nikolića još u avgustu tražili su da se gradi put za automobile do zgrade Predsedništva i prekopavanje beogradskog Pionirkog parka. To se jasno vidi i u dokumentu, do kojeg je došao “Blic” gde se kroz park planira izgradnja puta za automobile.

Generalni sekretar predsednika Republike Nedeljko Tenjović je još 12. avgusta prvi put zatražio da se kroz Pionirski park izgradi VIP kolsko – pešački prolaz koji bi spojio Bulevar sa rezidencijom Nikolića, a kojim bi, kako saznajemo, u zgradu Predsedništva dolazile strane delegacije i ostali VIP gosti kod Tomislava Nikolića.

 

Da su navodi “Blica” tačni dokazuje i dopis koji je Tenjović pre mesec dana poslao gradskom sekretaru za urbanizam Milanu Vukoviću, načelnici Gradske uprave Vesni Ivić, gradskom arhitekti Dejanu Vasoviću i direktoru JKP “Gradsko zelenilo” Vladimiru Bogićeviću.

 

“Molimo vas da prilikom izrade projekta o rekonstrukciji Pionirskog parka nadležni projektanti razmotre mogućnost da se od Bulevara kralja Aleksandra, kroz Park, prema zgradi Generalnog sekretarijata predsednika, otvori staza za pešake i za prolaz kolima u jednom pravcu, samo u posebnim prilikama”, stoji u dokumentu do kojeg je došao “Blic”.

U njemu se od nadležnih gradskih službi i javno-komunalnih preduzeća traži da izvrše uređivanje i sanaciju zelenih i ostalih površina unutar i izvan zgrade predsednika Republike, kao i da pre “preduzimanja bilo kakvih aktivnosti predlože idejna rešenja i predoče očekivane troškove”.

Kako saznaje “Blic”, posle poslatog dopisa održana su dva sastanka na ovu temu, a Tenjoviću i savetnici za medije predsednika Stanislavi Pak Stanković dostavljen je projekat za rekonstrukciju Pionirskog parka, koji je napravljen još 2010 godine, ali je zbog nedostatka novca sanacija odložena. Kako navodi naš izvor, Tenjović i Pakova obećali su da će pronaći sponzore za preuređenje.

– Oni su rekli da, ako ne može, to i ne mora da bude asfaltirani put, mogao bi da bude i popločan. Njihova ideja je da se to koristi u posebnim prilikama, kako se ne bi pravila gužva u Ulici kralja Milana – kaže sagovornik “Blica”.

Do kabineta predsednika Nikolića može se doći sa tri strane – iz Ulice kralja Milana, iz pravca Skupštine grada Beograda i iz Ulice kneza Miloša, pa ostaje nejasno čemu izgradnja četvrtog puta. Najveći problem je međutim što saradnici Nikolića hoće put kroz Pionirski park, koji je zaštićen kao priorodno dobro, ali je kao deo kulturno istorijske celine od izuzetnog značaja za Srbiju, pa ga zbog toga štiti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

 

Ostaje nepoznato da li će gradske vlasti i nadležne institucije dopustiti prolaz automobilima kroz park, koji je nekad nosio naziv Dvorski park.

U Zavodu za zaštitu bilja “Blicu” juče nisu odgovorili na ta pitanja, uz obrazloženje da je direktor ceo dan na sastancima. Slično su poručili i u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u poruku da ih pozovemo u ponedeljak.

Nije poznato zašto su iz kabineta predsednika Republike Srbije podneli zahtev za gradnju puta kroz Pionirski park, iz konformizma ili bezbedonostih razloga. Ipak, činjenica je da niko od njegovih prethodnika iz Predsedništva nije imao sličan zahtev – da gradi još jedan put kroz park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.