Vlast želi da kontroliše sve nezavisne institucije

Kritike vodećih funkcionera u Vladi i Narodnoj banci Srbije upućene na račun Fiskalnog saveta potpuno su neopravdane, populističke i predstavljaju pokušaj vlasti da uspostavi kontrolu u okviru svih državnih nezavisnih institucija, poručuje za “Blic” stručna javnost.

Premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić zamerili su savetu što nije predložio i smanjivanje sopstvenih plata, a ne samo zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, a guverner Jorgovanka Tabaković je odgovornost za pad dinara bacila na instituciju na čijem je čelu Pavle Petrović.

Članovi Fiskalnog saveta saopštili su juče da su neosnovane kritike da se zalažu za zamrzavanje plata i penzija od 15.000 dinara, a da žele da izbegnu zamrzavanje sopstvenih plata.

– Fiskalni savet se već duže zalaže za sistemsko rešavanje raspodele plata u javnom sektoru i u tom smislu smo dostavili više predloga – navodi se u saopštenju saveta, koji pored Petrovića čine Vladimir Vučković i Nikola Altiparmakov. Oni su odbacili i kritike da je ova vladina nezavisna institucija ćutala prethodnih godina, da nije upozoravala javnost na visinu budžetskog deficita i moguću krizu javnog duga.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za “Blic” da ovakve tvrdnje članova Vlade nikako ne stoje.

 

– Dovoljno bi bilo da neko pokaže skupštinske beleške od pre godinu i po dana jer bi se u njima videlo da su oni koji su sada na vlasti svojevremno hvalili Fiskalni savet što oštro kritikuje Vladu – kategoričan je Arsić.

On navodi da pritisak vlasti na Fiskalni savet pokazuje da država želi kontrolu u okviru svih državnih nezavisnih institucija, kao i da se radi o „klasičnoj populističkoj kritici“.

Ljubomir Madžar, ekonomista, takođe deli Arsićevo mišljenje i navodi da se Fiskalni savet pokazao kao zrela institucija koja ne podržava populističke poteze.
– Vlada je u ovom slučaju naletela na ponašanje koje održava nezavisnost, čvrstinu i zato tako nervozno reaguje – tvrdi Madžar za „Blic“.

Hasan Hanić, dekan na Beogradskoj bankarskoj akademiji, tvrdi da je upravo zahvaljujući upozorenju saveta Vlada krenula u donošenje antikriznih mera, ali da ostaje pitanje da li će one biti dovoljne da smanje budžetski deficit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.