Vrhunski bezobrazluk ministra saobraćaja: Mrkonjić svoj dug prebacuje na građane

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić traži da Vlada “Putevima Srbije” oprosti 25 milijardi duga za neplaćeni PDV, a da zauzvrat ova državna firma od 1. jula obračunava i plaća PDV na putarinu.

Ali Mrkonjić želi da ovaj porez prebaci na teret građana pa je tražio povećanje putarine za 20 odsto, saznaje “Blic”. Ukoliko Vlada prihvati ovaj zahtev, pokazaće da u Srbiji zakon ne važi isto za sve, a opraštanje duga od 25 milijardi dinara obesmislilo bi rebalans budžeta u kome su planirane uštede od 37 milijardi.

 

Poreska uprava najavila je prošle nedelje da će blokirati “Puteve” zbog neplaćenog PDV. Da bi ovo sprečio, ministar Mrkonjić zajedno sa direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom odlazi na sastanak kod ministra finansija Mlađana Dinkića.

 

– Dogovoreno je da „Putevi“ od ponedeljka obračunavaju i naplaćuju PDV na putarinu, a da Vlada nađe kako da reši dug od 25 milijardi nastao jer godinama nisu plaćali porez – navodi izvor “Blica” iz vrha Vlade i dodaje da je ovakav dogovor naišao na ogorčenje u Poreskoj upravi.

 

Ministarstvo finansija je još 2008. naložilo “Putevima” da plaćaju PDV na putarinu, ali su se oni, uz pomoć bivšeg rukovodstva Poreske uprave i tada se oglušili o zahtev. Čak je bivša Vlada 2008. povećala cenu putarine za 18 odsto kako „Putevi“ ne bi imali trošak zbog PDV, ali i pored toga nisu plaćali porez. Mrkonjić nije želeo da za “Blic” objasni razloge zbog kojih traži oprost duga „Putevima“ pod izgovorom da “daje izjavu za druge medije”. Umesto objašnjenja, najavio je da će na sledećoj sednici Vlade predložiti poskupljenje putarina.

– Dogovoreno je da se od 1. jula naplaćuje PDV kroz putarinu, dakle putarina će biti uvećana za 20 odsto, upravo koliko je PDV – kazao je Mrkonjić.

Ni direktor „Puteva“ Zoran Drobnjak, koji je koliko do juče tvrdio da “na osnovu mišljenja njihove pravne službe ne moraju plaćaju PDV”, nije želeo da govori za “Blic”, već nas je uputio na svoju PR službu.

– Ne možemo precizno da odgovorimo na vaša pitanja s obzirom na to da su još u toku razgovori – kažu za “Blic” na ovoj adresi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.