Активисткиње Форума жена Пријепоља уличном акцијом обележиле Европски дан борбе против трговине људима

Трговина људима је тешко кривично дело и озбиљан друштвени проблем јер угрожава основна људска права – право на живот, слободан избор, право на слободу кретања. Како би указале на важност превенције трговине људима и допринеле у борби против ње, активисткиње Форума жена Пријепоља уличном акцијом обележиле су 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима.

Људима се тргује због присилног рада, просјачења, лажних усвајања, присилних бракова, трговине људским органима, порнографије, присилне проституције и слично. Најугроженија категорија су жене и деца, а у последње време све више и радно способни мушкарци, због радне експлоатације.

Форум жена Пријепоља је већ две године члан Анти трафикинг мреже, која окупља девет организација из целе Србије, које својим активностима доприносе борби против трговине људима.

Први и за сада једини специјализовани телефон за жртве трговине људима је Астрин СОС телефон, који функционише од 2002. године, а који је недавно добио и лиценцу. За 16 година постојања, Астра је примила 35 хиљада позива, а директна помоћ је пружена за више од 500 жртава различитих облика трговине људима, у највећој мери женама жртвама сексуалне експлоатације.

Izvor: Forum Info Prijepolje
Forum Info Prijepolje

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Жене у медијима – феминизација професије и таблоидизација тема о женама (ВИДЕО)

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.