ALARMANTNO U Užicu i tinejdžerke obolevaju od raka dojke

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Od početka godine hirurzi Opšte bolnice Užice uradili su 140 operacija karcinoma dojke i otkrili 46 novoobolelih pacijenata.

Zlatiborski okrug, priča za „Blic“ dr Edin Mutevelić, jedan od troje hirurga koji leče žene obolele od raka dojke, područje je koje prednjači po ovoj bolesti. Opet, užička bolnica je ustanova sa najmanjim procentom smrtnosti od istog oboljenja.
 

– Rak dojke je postao pošast. Od 105 pacijenata na odeljenju, 30 boluje od karcinoma, od toga šestoro na dojci. Od 19 operacija dnevno tri ili četiri su dojke. Još više brine što se starosna granica pacijentkinja spustila do 19-20 godina – kaže dr Mutevelić.

Karcinom dojke je bolest uglavnom vezana za lepši pol. Svetska zdravstvena statistika kaže, priča ovaj lekar, kaže da na muškarce otpada jedan posto obolelih. U užičkom kraju nije takav slučaj – na 100 obolelih trojica su muškarci.
 

– Posle havarije u Černobilju imali smo naglo povećanje broja obolelih. Kada se to smirilo, došlo je bombardovanje u Bosni, kasnije i u Srbiji. Sada osećamo posledice toga. Iz Sjenice, gde je palo mnogo NATO bombi, doskora nismo imali mnogo pacijenata, ali Sjenica sada prednjači u okrugu. Takođe, i Priboj i Prijepolje, verovatno zbog blizine sa Bosnom. Nekada je prednjačio Kosjerić. Nije dokazano da je zbog toga, ali od kako je Cementara ugradila određene filtere Kosjerić je opština sa najmanje karcinoma. Gro obolelih od svih vrsta karcinoma mahom potiče iz urbanih sredina, teško ćete naći gorštake sa Povlena ili Zlatara koji se zdravo hrane, što opet upućuje da je ishrana jedan od razloga ove bolesti – objašnjava hirurg.
 

– Doktori kažu da sam došla na vreme, da je bolest otkrivena u početnoj fazi i da ne treba da brinem. Nas tri smo u sobi, sve zbog dojke. Sutra sam na programu za operaciju – poverila nam se pacijentkinja sa hirurškog odeljenja.
 

Zvanična statistika kaže da u Zlatiborskom okrugu godišnje od raka dojke oboli 150 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa bolešću. Prosečna standardna stopa mortaliteta u centralnoj Srbiji je 20,4 a u užičkom kraju 16,6 na 100.000 žena. To govori da je Užice centar u kome se rak dojke najuspešnije leči.
 

– Razlog je što se bolest otkriva rano. Kada se rak dojke dijagnostikuje na vreme uspešno se izleči 97 odsto pacijenata. Važne su dve stvari: da se žene jave lekaru čim primene neku promenu i da se odazovu na skrining na mobilnom mamografu – kaže dr Maja Gulan.
 

U protekle dve godine u okviru nacionalnog programa za skrining raka dojke u svim opštinama Zlatiborskog orkuga, izuzev u Užicu, obavljeno je 12.000 mamografskih pregleda a kod 55 žena je pronađen tumo.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING