Biraj svoju karijeru

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Autor: M. Pudar

Novi Bečej, Zrenjanin – Kancelarija za mlade u Novom Bečeju, u saradnji sa centrom Inventiva iz Beograda, nemačkom organizacijom GIZ i Ministarstvom prosvete sprovodi program profesionalnog informisanja za srednjoškolce završnih godina pod afirmativnim nazivom „Biraj svoju karijeru“.

U cilju boljeg upoznavanja različitih profesija u periodu od maja do jula ove godine planirani su realni susreti na kojima će mladi imati priliku da se upoznaju sa konkretnim delatnostima koje obavljaju pripadnici određene profesije. Cilj tih susreta je da kroz razgovor što bolje upoznaju područja rada koja obavljaju pripadnici konkretnih profesija, kao i da vide koje su nadležnosti tog zanimanja i mesta na kojima mogu da se zaposle nakon završetka određene srednje škole ili fakulteta. Profesije sa kojima će se novobečejski đaci upoznati jesu sudija, programer ispred kompanije DMS iz Novog Sada, farmaceut, zubar, veb dizajner, dizajner enterijera i odeće, objašnjavaju u Kancelariji za mlade u Novom Bečeju. Inače, profesionalna orijentacija sprovodi se uspešno poslednjih godina i na nivou zrenjaninskih osnovnih škola, pa je tako osnovna škola „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina tokom tekuće školske godine organizovala upoznavanje đaka osmih i sedmih razreda sa obrazovnim profilima u srednjim školama i nekim od zanimanja.

– Prednjačimo po kvalitetu rada u školama, gde dovodimo predstavnike određenih zanimanja da naše učenike upoznaju sa svojom profesijom, a manje imamo kontakta sa privredom. Namera nam je da saradnju naše škole sa privredom i lokalnom sredinom unapredimo. Ostale zrenjaninske škole organizovale su posete aerodromu, trskari, vatrogasnoj službi, policijskoj upravi. Saradnju su nam ponudili list Zrenjanin, radio Zrenjanin, škola računara Nimico, kompanija Gomeks, Točak auto, Melkoprodukt i mali privrednici – objašnjava psihološkinja u OŠ „Dr Jovan Cvijić“ Marica Gavrilov, koordinatorka profesionalne orijentacije za zrenjaninsku opštinu.

Profesionalna orijentacija predstavlja neminovnost u savremenom svetu, a njeno sprovođenje pomaže mladima da se upoznaju sa tržištem rada, ponudom zanimanja i kompetencijama koje su potrebne. Njeno sprovođenje predstavlja realizaciju jednog od najvažnijih strateških ciljeva koji se nalazi u akcionom planu politike za mlade, a to je smanjenje nezaposlenosti među mladim ljudima, ističu organizatori. Tokom proleća 2014. godine, u okviru projekta GIZ „Profesionalna orijentacija u Srbiji“, širom Srbije realizovane su različite aktivnosti profesionalne orijentacije i to u gradovima: Kanjiža, Niš, Vranje, Bujanovac, Sombor, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Novi Sad, Žabalj, Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Gospođinci, Titel, Požarevac, Golubac, Šabac, Vladimirci, Lipolist, Bor, Negotin, Subotica, Leskovac, Vrbas, Bačka Palanka, Kikinda, Smederevo, Lozovik, Smederevo, Bavanište, Zrenjanin, Čačak. Organizuju se i sajmovi obrazovanja, na kojima će biti predstavljene srednje škole. Organizuju se i „Realni susreti sa svetom rada“, razgovori sa ekspertima, raspitivanje, isprobavanje prakse, u koje su uključeni privrednici, ustanove i srednje škole.





MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING