БИРОДИ за предстојеће изборе покренуо кампању „Избори се“

За ову кампању Биро за друштвена истраживања је оформио веб страницу www.izborise.rs на којој се налазе информације потребне потенцијалним узбуњивачима као и важећи закони који регулишу ову материју. БИРОДИ ће у оквиру кампање, током целокупног изборног процеса пружати правно саветовање, медијску подршку али и заштиту података узбуњивача.

Уколико сама особа не жели да се открије њен идентитет онда нећемо ни ми откривати. Даћемо му правни савет како и шта даље да ради, да ли да у тужилаштво, да преговара са Републичком изборном комисијом или да се одмах обрати јавности – каже правни саветник у Бироу за друштвена истраживања Горан Георгијев.

Битно је да узбуњивачи , када су избори у питању, могу да буду сва радно ангажовцана лица, сматра Георгијев.

Највећи број лица који учествује у спровођењу оизбора неће бити стално запослени, или ће бити хонорарно запослени или ће радири волонтерски. Али ће ту где раде имати праве информације да ли се нешто манипулише са гласовима. манипулација је могућа и током изборне кампање, јер и и ту је могуће да се манипулише јавним мњењем али и после избора, током бројања гласова – сматра Горан Георгијев.

Узбуњивачи у изборном процесу могу да буду радно ангажована лица, укључујући и волонтере и хонорарне сараднике у Републичкој изборној комисији, Агенцији за борбу против корупције, Републичком заводу за статистику, Народној скупштини, РЕМ-у, агенцијама за маркетинг и истраживање јавног мњења, организацијама цивилног друштва које се баве посматрањем избора, медијским сервисима и приватним медијима и политичким партијама. За њихову заштиту задужени су судови.

Увек када је у питању узбуњивање коначну реч има суд. Али, узбуњивачи се обично јављају тек уколико трпе неке санкције.Међутим, дешава се често да нема неких санкција тако да се онда и не обраћају суду и не траже заштиту као узбуњивачи зато што се проблем може решити и другачије. Суд је крајња инстанца. Када се исцрпе све могућности онда суд мора да пружи заштиту – каже правни саветник у БИРОДИ – ју.

Према речима Георгијева ово је први пут да се ради оваква кампања када су у питању избори јер до сада није било узбуњивача у изборном процесу.

Ја не гарантујем да ће их бити и сада. То је на савести сваког радно ангажованог у одређеним институцијама. Зато је наш мото „Ако уочиш нешто – уради нешто“ – закључио је Георгијев.

Сви они који буду ангажован током предстојећих избора, а сумњају или буду имали доказ да се изборни процес не одвија у складу са усатавом и законом, могу се обратити Бироу за друштвена истраживања путем имејл адресе: [email protected].

The post БИРОДИ за предстојеће изборе покренуо кампању „Избори се“ appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.