BNV traži smenu pomoćnika ministra

Novi Pazar — Bonjako nacionalno vee u tehnikom mandatu trai smenjivanje pomonika ministra prosvete zbog onemoguavanja uvoenja bosanskog jezika.

To vee je u saoptenju navelo da je pomonik ministra Zoran Kosti u Dnevniku Radio-televizije Srbije „uputio otvorenu pretnju da e poslati inspekciju direktorima osnovnih i srednjih kola u kojima je poela nastava na bosanskom jeziku“.

Pored toga, Vee je podnelo krivine prijave protiv odgovornih u kolskim upravama Kraljeva i Uica i efa Grupe za struno-pedagoki nadzor u Novom Pazaru, „zbog zloupotrebe slubenog poloaja i povrede prava na upotrebu jezika i pisma“.

„Ukazujemo da se nastava na bosanskom jeziku ostvaruje u skladu sa Ustavom, zakonom i izraenom voljom uenika i njihovih roditelja. Pozivamo Vladu Srbije da prui neophodne garancije i Bonjacima omogue nesmetano izvoenje nastave na maternjem jeziku“, navodi se u saoptenju.

Nastava na bosanskom jeziku poela je u ponedeljak u 40 osnovnih i srednjih kola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, a pohaa je 4.088 uenika prvih i petih razreda osnovnih i prvih godina srednjih kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.