Bosanski jezik stvorio probleme

Nastava na bosanskom jeziku u osnovnim i sredim školama u četiri opštine u Raškoj oblasti počela je uglavnom samo na papiru.

Direktori većine škola u Novom Pazaru, Sjenici, Turinu i Prijepolju kažu da još nema svih potrebnih udžbenika, nastavnih planova i dnevnika, tako da se časovi ne razlikuju od prošlogodišnjih. Konačnu riječ o kvalitetu nastave na bosanskom daće prosvjetna inspekcija, koja će od ponedjeljka provjeriti postoje li svi potrebni uslovi da se ona izvodi.

Iako je školska godina počela još u ponedjeljak, u Novom Pazaru gotovo niko ne može da predvidi da li će đaci prvog i petog razreda osnovne i prvog srednje škole do juna učiti na jeziku bošnjačke manjine. Opštoj konfuziji doprineo je stav Ministarstva prosvjete da nema uslova za nastavu na manjinskom jeziku, ali i Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje protiv svih direktora škola koji ne organizuju nastavu podnosi krivične prijave.

Da će svoj sud o prvim danima nastave na bosanskom dati prosvjetna inspekcija potvrđuje njen načelnik Velibor Tmušić. On kaže da postoji nalog da se proveri kako je organizovana nastava u školama.

– Cilj nam je da se uverimo kako se nastava izvodi na terenu – objašnjava Tmušić.

– Utisak je da su tenzije stvorene bez razloga, jer nastavu na bosanskom niko ne spori. Mora, međutim, da se utvrdi da li se izvodi u skladu sa zakonom i ostalim propisima. Namera nam je da sve proverimo, jer je nedopustivo da se deca uvlače u politiku.

Da bi se nastava odvijala po propisima, potrebno je da se za bosanski jezik opredijeli odgovarajući broj djece, odnosno njihovih roditelja, da postoje licencirani predavači, adekvatan prostor i broj djuece. Načelnik školske uprave Raškog okruga Žarko Milosavljević, međutim, kaže da veliki broj škola ove uslove – ne ispunjava.

– Na osnovu informacija kojima raspolažemo došli smo do zaključka da nema uslova da se izvodi nastava – objašnjava Milosavljević.

– Postoje i naznake da se škole u Novom Pazaru i Tutinu na to ne obaziru, ali to je već posao prosvetne inspekcije.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) kažu da problema ima, ali da su tehničke prirode i ne ugrožavaju nastavni proces. Prvi čovek BNV Esad Džudžević kaže za „Novosti“ da je nastava na bosanskom uspešno startovala u 40 škola, što je saglasno planu koji je napravljen sa Ministarstvom prosvete.

– Udžbenici za prvake su stigli, a narednih dana očekujemo da stignu i u srednje škole – objašnjava Džudžević.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.