Bosanski podelio Prijepoljce

PRIJEPOLjE – Na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije u ponedeljak su iz grada na Limu upućena dva pisma, u kojima predstavnici opštine traže informaciju o uvođenju bosanskog jezika u školske ustanove u ovom kraju.

Prijepolje je četvrti grad, posle Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u kom bi od jeseni trebalo da počne nastava na maternjem, bosanskom jeziku. Ovde se, prema poslednjem popisu, 42 odsto stanovništva izjasnilo kao Bošnjaci ili muslimani. Međutim, za razkliku od tri ostala grada istočnog dela Raške oblasti – kasni se sa pripremama.

Istupi pojedinaca, u prvom redu članova BNV i njihovih emisara, koji su minulih nedelja obilazili škole, „testirali“ neke nastavnike i anketirali roditelje za saglasnost da deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku – izazvali su različita reagovanja – od nejasnoća do sporenja, teških reči, pretnji… Bez odgovora je najčešće pitanje – hoće li se u nastavi učenici deliti na Srbe i Bošnjake, hoće li biti jednonacionalna odeljenja, a jedino je potvrđeno da je spremna polovina udžbenika.

– Na zahtev više odborničkih grupa, u dnevni red sednice SO održane 15. juna, uvrštena je tačka „Informacija o uvođenju bosanskog jezika u školske ustanove na području opštine Prijepolje“ – navodi u jučerašnjem pismu ministru Žarku Obradoviću Vukosav Tomašević, predsednik SO. – Ovo pitanje izaziva veliko interesovanje odbornika i građana. Kvalitetnu skupštinsku raspravu moguće je voditi i tačnu informaciju dati jedino na osnovu činjenica kojima raspolaže Ministarstvo prosvete. Urgirajući za hitan odgovor, Tomašević predlaže i prisustvo predstavnika Ministarstva prosvete na narednom zasedanju odbornika.

Drugo pismo u ponedeljak je potpisao Nedžad Hodžić, član Opštinskog veća, zadužen za oblast obrazovanja, a pored ministra, uputio ga je i Vesni Fili, pomoćniku ministra, i državnom sekretaru Muhedinu Fijuljaninu.

– Da li učenici škola u Prijepolju bošnjačke nacionalnosti i Bošnjaci uopšte imaju pravo na uvođenje nastave na bosanskom jeziku – zapitao je Hodžić, podsećajući da je u Prijepolju u službenoj upotrebi, pored srpskog i bosanski.

Ističući da nastavu na bosanskom jeziku ne uvodi BNV, već Ustav, zakoni i međunarodno pravo, predsednik Esad Džudžević je rekao da se u Prijepolju kasni, ali je za to satisfakcija stigla kroz veoma uspele časove eksperimentalne nastave o bošnjačkoj istoriji i kulturi u tri obrazovne ustanove – vrtiću, osnovnoj školi u Brodarevu i Prijepoljskoj gimnaziji – podvukao je Džudžević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.