Pozovite nas

Bosanski tek dogodine u školama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

UVOĐENjE nastave na bosanskom zakomplikovalo se do te mere da se čak govorka da bi moglo da bude i odloženo, bar u srednjim školama, za školsku 2014/15. godinu. Iako se Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) trudi da „na mišiće“ sav posao uradi do septembra, prosvetari u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici kažu da ni izbliza nisu spremni za nastavu na jeziku čije postojanje spore brojni lingvisti.

Problemi su počeli sa slabim odzivom đaka u pojedinim školama, a BNV je čak podiglo krivične prijave protiv zaposlenih u OŠ „Bratstvo“ u Novom Pazaru, jer su navodno odgovarali Bošnjake da uče na maternjem.

– Ništa od njihovih optužbi nije tačno – tvrdi za „Novosti“ Dejan Kulundžić, direktor ove škole. – Optužuju nas da smo navodno govorili roditeljima da će udžbenici na bosanskom biti skuplji, kao i da smo ih plašili kako deca neće moći da studiraju na srpskom. Istina je da se sva deca i njihovi roditelji slobodno izjašnjavaju.

Problem više u opštinama koje bi od septembra trebalo da uvedu bosanski u redovnu nastavu jeste i to što je Ministarstvo prosvete zaboravilo da u konkursu za upis u srednje škole razdvoji odeljenja na srpskom i na bosanskom. Za druge manjine unapred je predviđen broj odeljenja, pa se tačno zna koja škola i za koliko đaka će organizovati nastavu na mađarskom, rusinskom, slovačkom… A učenici u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju izjašnjavali su se tek pošto su upisali željene škole.

– To je napravilo veliku zbrku, jer je u najvećem broju odeljenja pola Bošnjaka i isto toliko Srba. Kada su deca počela da se izjašnjavaju, prosvetne vlasti shvatile su da je teško formirati odeljenja, da će nedostajati nastavnika i da će to biti dodatni trošak za državu – kažu nastavnici jedne srednje škole u Novom Pazaru. – Posebna priča su sertifikati za poznavanje jezika, koje izdaje BNV. Kako živimo u maloj sredini i svi se poznajemo, brzo se pročulo da je jedna od autorki udžbenika za bosanski jezik i književnost, inače profesorka srpskog po obrazovanju, prvo pisala udžbenik, pa tek posle dobila sertifikat o poznavanju jezika.

Predsednik BNV Esad Džudžević izjavio je nedavno da su rukopisi 33 udžbenika predati Ministarstvu prosvete na odobravanje. Za tri udžbenika – „Sehara slova“, „Svet oko nas“ i „Čitanka“ – tražili su da uđu u komplet besplatnih knjiga.

Prema rezultatima BNV o izjašnjavanju đaka, svega 12 srednjoškolaca u Prijepolju hoće časove na bosanskom. Nema objašnjenja kako će nastava za njih da bude organizovana i koliko će to da košta. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici interesovanje je daleko veće, pa će, izgleda, bar pola nastavnika srpskog morati da postanu i profesori bosanskog, a istoričari će morati da se preobrate u historičare! U srednjim školama sve tri opštine nešto više od

polovine đaka traže časove na bosanskom. U osnovnim školama, prema podacima BNV, bosanski bi da uče tri četvrtine učenika prvog i petog razreda.

Iako je uvođenje ove nastave vruća tema Raške oblasti, do školske uprave nisu stigli glasovi o bilo kakvim problemima.

– Nije bilo nikakvih primedbi oko konkursa ili upisa – kaže Žarko Milosavljević, načelnik Školske uprave Raškog okruga. – Jedini problem za koji smo čuli jeste veći broj vukovaca u medicinskoj školi, nego što je predviđeno konkursom da ih bude upisano.

On dodaje da ni od Ministarstva nisu stigle nikakve instrukcije o nastavni na bosanskom, koja će početi od septembra.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×