Bošnjaci se žale na Srbiju

– Direktori škola u ovim opštinama direktno se oglušuju o zakon Srbije i preporuke zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti po kojima su bili dužni da sprovedu anketiranje učenika i organizuju nastavu na bosanskom. Više puta su upozoravani, rok za sprovođenje ovih aktivnosti dva puta je produžavan, ali direktori nisu uradili ništa. Naše primedbe smo uputili Komitetu eksperata Saveta Evrope za praćenje i sprovođenje Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kao i Komitetu zaduženo za praćenje sprovođenja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina – ističe potpredsednik BNV Esad Džudžo.

Bošnjaci besni: Poziv da se izjasnimo kao Turci je otvorena provokacija

– Ove godine se obeležava deset godina od kako je u Srbiji ozakonjen bosanski jezik i apsolutno je neprihvatljivo da se Bošnjacima uskraćuje pravo na školovanje na svom maternjem jeziku. Za nastavu na bosanskom jeziku ove godine se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde se ova nastava uspešno sprovodi, prijavilo 3.750 učenika prvog i petog razreda osnovne škole. Na taj način ukupan broj đaka koji u 33 obrazovne ustanove sa 483 odeljenja pohađa nastavu na bosanskom jeziku narastao je na 12.093 – dodaje Džudžo.

Ugljanin u Briselu

Predsednik BNV-a i lider SDA Sulejman Ugljanin često je poslednjih dana u Briselu gde na raznim skupovima kritikuje Srbiju da još nije rešila status Bošnjaka i Sandžaka. Ugljanin se zalaže za prekograničnu regiju Sandžak, koja bi obuhvatila i delove Crne Gore, a neki mu zameraju da lobira za autonomiju Sandžaka.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.