Цегер у руку или „два динара друже“

Цегер у руку или „два динара друже“

У пластичним кесама Пријепољци и Пријепољке носе храну, лекове и свакодневне намирнице, од којих су многе опет упаковане у пластичну амбалажу. О штетности пластике прича се деценијама, а први видљиви кораци на смањењу њене употребе у Србији, али и Пријепољу постали су видљиви прошлог априла, када је почела наплата пластичних кеса. Данас је ово постала пракса у многим маркетима, што грађани и грађанке Пријепоља подржавају. Како кажу, већина има навику да све што купи ставља у пластичне кесе, иако знају колико су штетне. Ипак има и оних који се труде да их што мање користе и увек уз себе имају цегер.Да систем наплате утиче на смањење употребе пластичних кеса, пример је Немачка у којој је њихова употреба смањена за 1,3 милијарде комада, што потврђује и суграђанка из Велике Жупе, која годинама живи у овој земљи.

Ја увек имам цегер. Овде људи имају лошу навику да кад купе жваку, ставе је у пластичну кесу. У Немачкој тога нема. Кесе су јако скупе и зато се ретко користе. То људи морају и овде да осете како би променили начин размишљања.

Наплата кеса уведена је под притисцима Министарства екологије, са циљем смањења њихове употребе и тиме очувања животне средине, рекли су нам власници пријепољских радњи. Цена кесе варира од динар и по до пет динара. У ретким трговинама које још нису почеле да наплаћују кесе, кажу да се о томе итекако размишља и да је то неизбежно.


Коришћење пластичних кеса биће забрањено у Београду од 1. јануара 2020. године док је Влада Војводине увођење забране пластичних кеса и производа за једнократну употребу предвидела до краја наредне године. Оправданост ових одлука, које су у складу са одлуком Европског парламента о забрани коришћења пластичних кеса и производа за једнократну употребу до 2021. године, огледа се у подацима да грађани Србије у просеку троше седам пластичних кеса дневно, тако да се у току године у нашој земљи употреби две милијарде кеса. Просечно време коришћења једне кесе је 12 минута, док је за њену разградњу потребно минимум 400 година. На велику употребу и штетност пластичних кеса указано је и у оквиру програма Млади су закон Министарства омладине и спорта, у оквиру кога је осмишљен слоган „Боље цегер у руци него кеса на грани“.

Опширније у видео прилогу:

The post Цегер у руку или „два динара друже“ appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.