Čekaju se udžbenici

– Svedoci smo usporenog tempa u zakonskoj proceduri odobravanja udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i pravilnika na osnovu kojih škole pripremaju nastavu, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik BNV Esad Džudžević, predsednik BNV. On objašnjava da nadležni zavod još nije dao pozivitno mišljenje na pravilnik o stručnoj spremi i vrsti obrazovanja nastavnika, a još nisu odobrni ni svi predlozi nastavnih planova i programa, kao ni udžbenici. “Za sada 19 udžbenika čeka na odobravanje”, dodao je Džudžević i naveo da će, ukoliko budu prinuđeni morati da uvezu udžbenike iz BiH. Predsednik Odbora za obrazovanje BNV prof. Elijas Rebronja rekao je da u veću čine sve u saradnji sa izdavačkim kućama da udžbenici stignu na vreme. „Ako kasni štampa to nije razlog za odlaganje početka nastave“, rekao je Rebronja i naveo da će u tom slučaju nastavnici deci diktirati lekcije.

Prema podacima iz ankete koju je sproveo BNV više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, koja treba da počne od ove školske godine, 2. septembra.”Za nastavu na bosanskom opredelilo 4.088 đaka od oko 6.000 u opštinama Novi Pazar, Tutun i Sjenica”, rekao je Džudžević, koji tvrdi da u nekim prijepoljskim školama postoji opstrukcija i da su odbile da sprovedu anketu među roditeljima. Prema Džudževićevim rečima, u ovim lokalnim sredinama biće 199 odeljenja sa nastavom na bosanskom i 130 odeljenja sa nastavom na srpskom jeziku. Druga faza ankete roditelja o tome da li žele da im se deca školuju na bosanskom ili srpskom jeziku biće sprovedena od sredine ovog meseca.

Opet problemi sa veronaukom?

U Bošnjackom nacionalnom veću upozoravaju i na problem koji stvara razjedinjena islamska zajednica.” Imamo dve islamske zajednice pa se ne zna sa čije će liste biti nastavnici veronauke”, rekao je Džudžević. O izboru veroučitelja odlučuje državna komisija čiji je član samo predstavnik Islamske zajednice Srbije (reis Adem Zilkić), dok Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, nema predstavnika. Izbor veroučitelja svake godine preraste u politički problem, jer IZ u Srbiji tvrdi da komisija izbacuje njihove, a imenuje veroučitelje IZS, za koje tvrdi da su nekompetentni.

Pomoć BNV

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća, na sednici održanoj u Novom Pazaru u sredu, odlučio je da pojedincima I organiayacijama odobri novčanu pomoć.

Ajli Nikšić je odobrena stipendija za doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru istorije umetnosti od 195.000 dinara. Stipendija je dodeljena i Mersihi Prušević za doktorske studije na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na smeru za slikarstvo. Finsijska pomoć je dodeljena Safetu Šaćiroviću za put na stručno usavršavanje, u gradu Ufi, u Rusiji. BNV će, takođe, pomoći štampanje knjige prof. dr. Saita Kačapora “U susret kvalitetnoj školi”, kao i hor “Isa beg” za putovanje u Brčko i učešće na manifestaciji “Dani bošnjačke kulture Brčko 2013”, dok će Odbor za zaštitu ljudskih prava i humanitarn delovanje iz Priboja dobiti računar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.