Čekaju se udžbenici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

– Svedoci smo usporenog tempa u zakonskoj proceduri odobravanja udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i pravilnika na osnovu kojih škole pripremaju nastavu, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik BNV Esad Džudžević, predsednik BNV. On objašnjava da nadležni zavod još nije dao pozivitno mišljenje na pravilnik o stručnoj spremi i vrsti obrazovanja nastavnika, a još nisu odobrni ni svi predlozi nastavnih planova i programa, kao ni udžbenici. “Za sada 19 udžbenika čeka na odobravanje”, dodao je Džudžević i naveo da će, ukoliko budu prinuđeni morati da uvezu udžbenike iz BiH. Predsednik Odbora za obrazovanje BNV prof. Elijas Rebronja rekao je da u veću čine sve u saradnji sa izdavačkim kućama da udžbenici stignu na vreme. „Ako kasni štampa to nije razlog za odlaganje početka nastave“, rekao je Rebronja i naveo da će u tom slučaju nastavnici deci diktirati lekcije.

Prema podacima iz ankete koju je sproveo BNV više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, koja treba da počne od ove školske godine, 2. septembra.”Za nastavu na bosanskom opredelilo 4.088 đaka od oko 6.000 u opštinama Novi Pazar, Tutun i Sjenica”, rekao je Džudžević, koji tvrdi da u nekim prijepoljskim školama postoji opstrukcija i da su odbile da sprovedu anketu među roditeljima. Prema Džudževićevim rečima, u ovim lokalnim sredinama biće 199 odeljenja sa nastavom na bosanskom i 130 odeljenja sa nastavom na srpskom jeziku. Druga faza ankete roditelja o tome da li žele da im se deca školuju na bosanskom ili srpskom jeziku biće sprovedena od sredine ovog meseca.

Opet problemi sa veronaukom?

U Bošnjackom nacionalnom veću upozoravaju i na problem koji stvara razjedinjena islamska zajednica.” Imamo dve islamske zajednice pa se ne zna sa čije će liste biti nastavnici veronauke”, rekao je Džudžević. O izboru veroučitelja odlučuje državna komisija čiji je član samo predstavnik Islamske zajednice Srbije (reis Adem Zilkić), dok Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, nema predstavnika. Izbor veroučitelja svake godine preraste u politički problem, jer IZ u Srbiji tvrdi da komisija izbacuje njihove, a imenuje veroučitelje IZS, za koje tvrdi da su nekompetentni.

Pomoć BNV

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća, na sednici održanoj u Novom Pazaru u sredu, odlučio je da pojedincima I organiayacijama odobri novčanu pomoć.

Ajli Nikšić je odobrena stipendija za doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru istorije umetnosti od 195.000 dinara. Stipendija je dodeljena i Mersihi Prušević za doktorske studije na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na smeru za slikarstvo. Finsijska pomoć je dodeljena Safetu Šaćiroviću za put na stručno usavršavanje, u gradu Ufi, u Rusiji. BNV će, takođe, pomoći štampanje knjige prof. dr. Saita Kačapora “U susret kvalitetnoj školi”, kao i hor “Isa beg” za putovanje u Brčko i učešće na manifestaciji “Dani bošnjačke kulture Brčko 2013”, dok će Odbor za zaštitu ljudskih prava i humanitarn delovanje iz Priboja dobiti računar.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×