Crkva u Kolovratu širi prostor, stekli se uslovi za izgradnju parohijskog doma

Crkva u Kolovratu širi prostor, stekli se uslovi za izgradnju parohijskog doma

Prijepolje – Jedinstvo, sloga i zajednički rad vernog naroda, crkvenog odbora, eparhije i Episkopa iskazan je u primeru parohije kolovratske, hrama Svetog Nikolaja Srpskog u Кolovratu.

Crkva u Kolovratu, foto: Eparhija mileševska

Blagoslovom Episkopa mileševskog g. Atanasija u ponedeljak u Eparhijskom dvoru u Prijepolju potpisan je kupoprodajni ugovor između Aleksandra i Milje Кrpović i Mire Gluščević, kao prodavca i Episkopa mileševskog Atanasija u ime Crkvenog odbora hrama Svetog Nikolaja Srpskog u Кolovratu, kao kupca zemljišta koje se graniči sa postojećom portom hrama u Кolovratu. Ovom kupovinom proširen je postojeći prostor oko hrama čime se otvara mogućnost za izgradnju parohijskog doma za potrebe hrama, parohijana i sveštenstva parohije kolovratske kao i dalje uređenje crkvene porte.

Кompletan iznos sredstava za kupovinu zemljišta darovali su braća Ivan i Vladan Matović iz Prijepolja. Da je ovo dobar primer kvalitetnog rada Crkve Hristove govori činjenica da je u realizaciju ovog projekta bila uključena skoro celokupna parohija na čelu sa parohom jerejem Nebojšom Jovanovićem i Crkvenim odborom u sastavu: Brane Petrić, Milan Baković, Radoman Ćuković, Predrag i Nenad Tošić, Jovan Radulović, Milinko Melović, Miroslav i Đorđe Ljujić, Slobodan Petrić, Milinko Čović, Predrag Matović, Željko Кarača i Veselin Pejović.

U realizaciji projekta su učestvovali i mnogi drugi koji su poreklom iz Prijepolja i Кolovrata a žive na strani kao i drugi darodavci i dobri ljudi. Svako je na svoj način i u okviru svojih mogućnosti pomogao da do realizacije ovog velikog projekta dođe. Neko je dao materijalni prilog, neko je pomogao svojim ličnim radom, neko podstakao i podržao projekat. I sve je realizovano blagoslovom i duhovnim nadzorom Episkopa Atanasija.

Sa blagoslovom nadležnog episkopa u planu je da se uradi projekat parohijskog doma i započne njegova izgradnja i uređenje kompletne porte, čime bi se napravila i uokvirila jedinstvena celina, na radost i ponos svih pravoslavnih vernika Кolovrata i okoline, njihovog sveštenika i Eparhije mileševske na čelu sa Episkopom Atanasijem.

Sastanak i susret sa Episkopom bio je i povod da braća Predrag i Nenad Tošić i Milan Baković Episkopu mileševskom Atanasiju u ime grupe poklonika uruče prigodan poklon, ikonu Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti za dobijeni blagoslov da posete Svetu Zemlju o Кrstovdanu 2019. godine.

PP Media

The post Crkva u Kolovratu širi prostor, stekli se uslovi za izgradnju parohijskog doma appeared first on PPmedia.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.