Дан српске дијаспоре – без подршке из иностранства у Пријепољу би се још горе живело

Подаци Републичког завода за статистику кажу да у Србији живи 6.2 милиона становника, у Републици Српској 1.2 милиона, у Црној Гори 182 хиљаде становника, а готово четири милиона грађана и грађанки Србије данас је у расејању. Највећа дијаспора је у Сједињеним америчким државама где је око 650 хиљада особа пореклом из Србије. Када је реч о Европи, највише људи из наше земље има у Немачкој – 450 хиљада, па у Аустрији – 300 хиљада, док је у Швајцарској скоро 200 хиљада особа пореклом из Србије.

Не постоје тачни подаци колико је Пријепољаца и Пријепољки у иностранству, али податак да је општина између пописа 2002. и 2011. године изгубила 4 475 становника говори у прилог тврдњи да се из године у годину тај број стално повећава.

Према подацима Светског економског форума, Србија је по такозваном одливу мозгова на највишем месту у Европи. Просечна старост миграната је 34,7 година, што их чини знатно млађима у односу на укупно становништво Србије, које је у просеку старо 42,2 године.

Карту у једном смеру најчешће купују медицинске сестре и техничари, возачи, кувари и геронтодомаћице, али и они са вишом и високом школом, пре свега лекари, стоматолози, економисти, архитекте и физиотерапеути. Ипак, подаци говоре да Срби у дијаспори најчешће раде такозване тешке послове – мушкарци су обично запослени на грађевини, а жене на пословима одржавања, док су многи запослење нашли и у производним фирмама.

У којој мери особе из дијаспоре подржавају своје рођаке и породицу у Пријепољу послушајте у анкети:

 

The post Дан српске дијаспоре – без подршке из иностранства у Пријепољу би се још горе живело appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.